Harish Monorath: ‘Bouva wil glorie dierenbeschermingswet naar zich toetrekken’

MC/NS-assembleelid Harish Monorath zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat collega parlementariër Melvin Bouva aan een verkiezingsstunt wil doen door opeens aandacht te vragen voor de dierenbeschermingswet. Monorath zegt dat het opvallend is dat Bouva opeens alle glorie naar zich wil toetrekken door over deze wet te praten, terwijl hij (Monorath) zelf een quorumsanctie heeft opgelegd. De NS’er heeft dit gedaan, omdat hij de behandeling van deze wet zo snel mogelijk op de agenda wil zien. De volksvertegenwoordiger weet dat hij niet op de stoel van de parlementsvoorzitter kan gaan zitten, maar hij is er zeker van dat door druk uit te oefenen dit wel een feit kan worden. ‘De activisten zijn al jaren bezig met petities. Als het nu niet komt, dan komt het nooit’, benadrukt Monorath. Volgens de NS-parlementariër, die al sinds 2011 met collega Noreen Cheung voor de aanname van deze wet hamert, zal deze wet een aantal punten met betrekking tot de dierenwelvaart in Suriname ordenen.
Furadan verbieden
Ten eerste moet het ervoor zorgen dat gebruik van landbouwgif Furadan (carbofuran) strafbaar wordt gesteld. Het Surinaamse inbrekersgilde gebruikt met regelmaat het landbouwgif om (waak)honden op percelen uit te schakelen, waarna de criminelen ongestoord kunnen inbreken in woningen. Het product Furadan werd al in 2007 door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verboden verklaard. Toch blijkt het middel nog in omloop te zijn en is er kennelijk geen enkele vorm van controle vanuit de overheid aanwezig. Daarnaast moet een verbod komen op de verkoop van dieren langs de openbare wegen. Deze dieren zitten vaak in te kleine kooien en worden de hele dag in de zon langs de openbare weg geplaatst in de hoop een koper te kunnen vinden. Als laatste moet het ervoor zorgen dat dierenleed/mishandeling strafbaar wordt gesteld. Volgens de volksvertegenwoordiger komt het dagelijks teveel voor dat dieren onnodig aan een ketting worden geplaatst of aan andere vormen van pijn worden onderworpen.
Het Wetboek van Strafrecht voorziet in een straf van twee jaar bij het doden, beschadigen, onbruikbaar maken of wegmaken van een dier dat een ander toebehoort. Hoort het dier de persoon toe dan valt het onder het eigendomsrecht, zegt Monorath. Dit betekent dat de politie een eigenaar, bij gevallen van dierenmishandeling, niet kan straffen. Het enige wat zij op dit moment kan doen, is de eigenaar adviseren. Met de dierenbeschermingswet zal de sterke arm wel in staat zijn om sancties en boetes op te leggen. De parlementariër benadrukt dat er ook regelgeving zal komen over de wijze van behandeling van slachtvee. Zo zal het voortaan zo moeten zijn dat slachtvee niet meer op gruwelijke manieren wordt omgebracht. In Suriname is echter geen verbod op het eten van bepaalde dieren. Wel zijn bepaalde dieren beschermde diersoorten, waardoor ze niet gedood mogen worden en derhalve niet geconsumeerd kunnen worden. De NS’er is er zeker van dat zowel de coalitie als de oppositie mee zal werken om deze wet tot een feit te maken. Ondertussen heeft DNA-ondervoorzitter Ruth Wijdenbosch zich ook bereid getoond mee te werken.
FR

error: Kopiëren mag niet!