Nederlandse ambassadeur ondersteunt 19e handelsmissie in Suriname

Nederlandse ambassadeurTijdens een persbriefing in verband met de op handen zijnde 19e handelsmissie in Suriname gaf de kersverse ambassadeur van Nederland in Suriname, Ernst Noorman, aan voorstaander te zijn van het aansterken van de financiële betrekkingen tussen Suriname en Nederland. Dit is de reden waarom de Nederlandse ambassade niet alleen participeert aan de 19e handelsmissie, maar ook als sponsor meehelpt aan het evenement.
De handelsmissie heeft als doel het bedrijfsleven uit Nederland en het Caraïbisch deel van Nederland aan Suriname te koppelen. Het feit dat Nederland sinds kort weer een officiële vertegenwoordiging in Suriname heeft, in de vorm van een ambassadeur, heeft er kennelijk voor gezorgd dat veel meer Nederlandse en Caribische bedrijven zich ‘mogelijk uit enthousiasme’ de afgelopen week hebben aangemeld voor deelname, wist Peter Oerlemans, initiatiefnemer en organisator van de handelsmissie, te vertellen. Hij geeft aan dat er tussen de 40 en 50 bedrijven aan de handelsmissie meedoen. Van dit aantal zijn 15 Surinaamse bedrijven. In totaal zijn er tussen 80 en 90 participanten geregistreerd. De handelsmissie bestaat uit een congres en een match- making.
Alhoewel participatie aan het congres niet kostenvrij is, is de match-making geheel gratis en voor een ieder toegankelijk. Noorman geeft aan dat er een wederzijdse belangstelling is onder Surinaamse en Nederlandse ondernemingen voor het eventueel aangaan van partnerschappen. Hierbij is het dan ook de bedoeling dat beide partijen voordeel halen uit deze samenwerking. De bedrijven zien volgens de ambassadeur mogelijkheden en kansen en de Nederlandse ambassade kan waar en indien nodig, helpen en een begeleidende rol vervullen in het wegwijs maken van geïnteresseerde ondernemers. Oerlemans gaf nog aan dat zijn organisatie, InterExpo Caribbean, 4 jaar geleden al een handelsevenement in Suriname heeft gehouden. Ongelukkigerwijs viel dit toen op 25 februari en was het niet zo een succes.
Tenslotte zei Oerlemans dat hij het zonder de bijdrage van de Nederlandse ambassade ‘niet gered’ zou hebben om de handelsmissie uiteindelijk op deze schaal van de grond te krijgen, mede vanwege het enorme kostenplaatje. Hij was ook de overige sponsoren, zoals De Surinaamsche Bank, de Hakrinbank en Staatsolie, dankbaar. Zowel de ambassadeur als Oerlemans gaf aan dat het Suriname Business Forum (SBF) nauw betrokken is bij de 19e handelsmissie, die op 26 en 27 november 2014 in Royal Torarica gehouden zal worden. Merkwaardig genoeg participeert de Kamer van Koophandel en Fabrieken van Suriname (KKF) niet aan de geplande activiteiten van de handelsmissie. ‘Wij verwachten Henk Naarendorp, voorzitter van de KKF, wel als gast voor het galadiner’, aldus Oerlemans.

error: Kopiëren mag niet!