Caricom en Suriname zwijgen in alle talen over schorsing Guyanees parlement

Caricom en Suriname zwijgen in alle talen over schorsing Guyanees parlementDe oppositie van het Guyanese parlement heeft een meerderheid, hetgeen betekent dat president Donald Ramotar een minderheidsregering leidt. De oppositie was van plan een motie van wantrouwen in te dienen tegen de zittende regering. Om te voorkomen dat er zo een motie van wantrouwen wordt ingediend, heeft de Guyanese president Donald Ramotar het Guyanese parlement geschorst. Deze bevoegdheid haalt de president van Guyana uit de Guyanese Grondwet. Suriname als ex-voorzitter van Caricom heeft met betrekking tot dit gebeuren nog geen enkel standpunt naar voren gebracht. Ieder land of organisatie neemt vanuit zijn of haar hoedanigheid een bepaald standpunt in, maar Suriname, als buurland van Guyana, heeft er nog geen standpunt over. De perschef van het kabinet van de president verwees Dagblad Suriname naar het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) voor een reactie. Buza verwees de krant juist terug naar de perschef. Of men nou voorzichtig is met het doen van uitspraken of stilzwijgend een aspect dat ondemocratisch lijkt ondersteunt, is niet duidelijk.
De voormalige procureur-generaal van Grenada, Jimmy Bristol, maakt een vergelijking met de situatie van zittende regeringen in Guyana met St. Kitts & Nevis en zijn eigen land Grenada. “Verbazingwekkende vergelijkingen en verbazingwekkend hoe onze leiders in het Caribisch gebied praten aan de ene kant over het verder ontwikkelen van het recht en toch misbruiken ze onze grondwetten zoals deze drie landen hebben gedaan. Het is verkeerd. Het is in mijn optiek misbruik van die bevoegdheden”, zei Bristol. Toen premier Tillman Thomas geconfronteerd raakte met een motie van wantrouwen in Grenada in 2012, schorste hij het parlement en schreef hij later verkiezingen uit. In St. Kitts & Nevis probeert men al 2 jaren een motie van wantrouwen in te dienen welke nog steeds niet van de grond komt. “Geen van die drie landen heeft deze situaties behandeld op een eervolle, oprechte manier, met integriteit en respect voor hun grondwet”, zei Bristol. “Ik denk dat de leiders die verantwoordelijk zijn zich echt moeten schamen, en het moet ons in het Caribisch gebied aan het denken zetten over waar we naartoe willen met onze grondwetten en hoe ze moeten worden hervormd om te beschermen tegen dit misbruik van macht”, voegt hij toe.
De Britse Hoge Commissaris in Guyana, Andrew Ayre, heeft zijn stem toegevoegd aan de oproep aan president Donald Ramotar om het parlement opnieuw bijeen te brengen om de democratie te waarborgen. Tijdens een interview merkte de Hoge Commissaris op dat “het Verenigde Koninkrijk van mening is dat de centrale pijler van de democratie het parlement is en het parlement op de kortst mogelijke termijn weer zitting moet nemen”. Ondertussen heeft de voormalige premier van Antigua en Barbuda, Baldwin Spencer, verklaard dat de situatie in Guyana niet vergeleken moet worden met de situatie in St. Kitts & Nevis. Spencer zegt dat in het geval van St. Kitts & Nevis de spot is gedreven met het democratisch systeem. Spencer wees erop dat de Guyanese president direct reageerde op de indiening van de motie, met behulp van een constitutionele manoeuvre zodat voor dit moment niet kan worden gestemd. Dan nog geeft Spencer aan dat indien hij in zo een situatie zou verkeren, hij anders zou hebben gehandeld.

error: Kopiëren mag niet!