Bouva vraagt aandacht voor twee belangrijke wetten

MC/NDP-assembleelid Melvin Bouva heeft gisteren, kort voor de verdaging van de openbare vergadering in De Nationale Assemblee, aandacht van parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gevraagd voor de Dierenbeschermingswet en de wet die de mogelijkheid moet bieden om Surinamers in diaspora in te zetten ter versterking van het Surinaams voetbal. De volksvertegenwoordiger vindt dat het nu eindelijk tijd wordt dat onze huisdieren door middel van een wet beschermd worden, omdat deze bescherming momenteel te wensen overlaat. De Stichtingen Henk Abrahams en de Stichting Dierenbescherming Suriname hebben op 13 november 2014 een petitie overhandigd aan de parlementsvoorzitter. De dierenliefhebbers vinden dat dit leed nagenoeg in alle gevallen ongestraft blijft, ondanks de vele meldingen van ongeruste burgers en de inzet van dierenwelzijnsorganisaties. Verder vinden de activisten dat er wetgeving nodig is en dat de ministeries van Justitie en Politie en LVV meer betrokkenheid moeten tonen. Hiermee zal hij deels het verzoek van collega-parlementariër Harish Monorath ook inwilligen. Monorath dreigt geen quorum te verlenen zolang deze wet en enkele andere wetten niet op de agenda worden geplaatst.
‘Daarnaast wordt het ook tijd dat wij meegaan met de internationale trend en dubbele nationaliteiten voor sporters toestaan.’ Bouva zegt dat het niet neerkomt op een dubbele nationaliteit, maar dat het gaat om personen van Surinaamse afkomst (PSA). Momenteel is hij samen met enkele collega-parlementariërs en de Surinaamse Voetbalbond (SVB) bezig om deze wet niet alleen voor te bereiden, maar ook zo snel mogelijk in behandeling te laten nemen. Bouva zegt dat het zeer uitdagend zal zijn om deze wetten binnen de korte tijd op de agenda te plaatsen. Hij kijkt vooral naar de vele discussies die gaande zijn en de moeizame manier waarop de DNA -vergaderingen plaatsvinden. Daarnaast moet hij ook rekening houden met de begrotingsbehandeling die binnenkort moet aanvangen en de verkiezingen van 2015 die slechts zes maanden verwijderd zijn. Daarom vindt hij het belangrijk om deze wetten alvast in te dienen, zodat die al in het proces zitten om behandeld te worden. SVB-voorzitter John Krishnadath heeft graag dat het allemaal is geregeld voordat Suriname volgend jaar met de WK-kwalificatiereeks voor 2018 begint. De NDP-parlementariër zegt dat hij zeker in gesprek met de voorzitter van de SVB de informatie heeft gehad dat de ondersteuning van deze sporters reeds bij de aanvang van de kwalificatieronde van het Wereldkampioenschap (WK) voetbal aanwezig moet zijn. Deze kwalificatieronde start reeds in juni 2015, dus hoopt hij dat deze wetten voor die tijd zijn aangenomen. Het huidig parlement zal zes weken voor de verkiezingen van 2015 met reces gaan.
FR

error: Kopiëren mag niet!