Bendelid van Roger Khan helpt Amerikaanse justitie

David (Plot) Gill is samen met zijn twee broers veroordeeld voor de moord op Michael Dawson. Dawson werd op 22 juni 1994 middels schoten om het leven gebracht. (foto: Openbaar Ministerie van de Verenigde Staten)
De veroordeelde drugsdealer Paul Ford, een Guyanees die lid was van de “Phantom Death Squad” van Shaheed ‘Roger’ Khan, heeft afgelopen week tegenover de jury verklaard dat hij ooggetuige was bij de moord op Michael Dawson op 22 juni 1994. De moord werd gepleegd in het wooncomplex Park Hill in New York. Sedert 1994 was deze zaak onopgelost. Ford, die heel kalm was tijdens zijn verhoor, verklaarde aan de jury dat hij in een taxi zat en het geheel kon gade slaan. Hij was geïnteresseerd in de afloop van de broederstrijd tussen Brian ‘Brawl’ Gill (46), David ‘Plot’ Gill (43) en Samuel ‘Waco’ McIntosh (40) enerzijds en het slachtoffer Dawson anderzijds. De verdachten, die broers van elkaar zijn, schoten het slachtoffer in koele bloedde neer. Brian Gill gebruikte hiervoor een machinegeweer, David Gill had een 9 mm revolver bij zich en de jongste broer McIntosh was gewapend met een kaliber 38 revolver.
Na een drie weken durend proces kwam de jury tot een schuldigverklaring. Brain Gill kijkt aan tegen een minimumstraf van levenslang. Broers David Gill en Samuel McIntosh mogen rekenen om minimal 20 jaar en maximaal levenslang.
De getuige Ford kwam naar de Verenigde Staten met een voetbalbeurs en binnen een jaar tijd verkocht hij cocaïne en maakte hiermee honderden duizenden dollars. In 90’er jaren begon hij met drugstransporten voor de Phantom Death Squad van Roger Khan. De bende van Roger Khan wordt verantwoordelijk gehouden voor honderden moorden in Guyana in het begin van de jaren 2000.
In zaak Dino Bouterse wil Roger Khan getuigen
Overigens is Ford niet het enige bendelid dat bereid is met de Amerikaanse justitie samen te werken. Ook de bendeleider Roger Khan heeft zich bereid getoond om met de Amerikaanse justitie samen te werken in de zaak tegen Dino Bouterse. Roger Khan is door de Amerikaanse justitie veroordeeld tot 40 jaar celstraf voor wapen- en drugshandel. In de zaak contra Dino Bouterse zal hij optreden als getuige. Verwacht wordt dat hij detailzaken naar voren zal brengen over de betrokkenheid van Dino Bouterse en vader Desi Bouterse in criminele activiteiten. Op 15 juni 2006 maakte de toenmalige minister van Justitie en Politie bekend dat Shaheed Roger Khan samen met 3 andere criminelen uit Guyana was aangehouden voor de handel in 213 kg cocaïne. Twee weken later werd hij via de Johan Adolf Pengel Luchthaven teruggevlogen naar Trinidad. Aldaar werd hij overhandigd aan Trinidadiaanse immigratieautoriteiten. Khan werd uitgezet uit Suriname vanwege zijn banden met de criminele wereld en het feit dat hij een gevaar vormde voor de Surinaamse rechtsorde.
De Trinidadiaanse autoriteiten leverden Khan toen uit aan de Amerikaanse autoriteiten. Binnen 24 uur na zijn uitzetting uit Suriname werd Khan voorgeleid voor de Brooklyn rechtbank in New York, waarbij hem samenspanning tot de import van cocaïne werd ten laste gelegd. Later kwamen hier nog wapenhandel en intimidatie van getuigen bij. Tijdens het strafproces werd Khan aangeduid als de meest complete crimineel uit de Guyanese historie. Hij had een heel crimineel netwerk en werd beschermd door paramilitaire troepen. Hierdoor was Roger Khan in staat om de cocaïnehandel te controleren en het leven van een drugsbaron te leiden. Hij legde een bekentenis af bij de rechtbank en werd veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf.
Of zijn getuigenis nog nodig is, zal de openbare aanklager Preet Bharara nogmaals moeten beoordelen, aangezien Dino Bouterse na de mededeling aan het gerecht dat Roger Khan als getuige zou optreden, besloot om een bekentenis af te leggen.

error: Kopiëren mag niet!