Winkels Lelydorp verplicht te sluiten op 25 november

De Onafhankelijkheidsdag wordt van het jaar in het district Wanica gevierd. De ondernemers gelegen rond het LSB-stadion te Lelydorp Centrum zijn ontevreden over de wijze waarop men met hen omgaat met betrekking tot de voorbereidingen naar 25 november toe en ook op die dag zelf. De ondernemers geven aan dat zij al ongeveer 2 weken op verlies draaien vanwege werkzaamheden die verricht worden in de omgeving. Hierdoor zijn de winkels, warungs en andere horecabedrijven moeilijk bereikbaar. De ondernemers hebben op 17 november een brief ontvangen van het Bureau Nationale Veiligheid, waarin zij worden opgedragen om op 25 november hun winkels van 6.00 uur in de ochtend tot en met 6.00 uur in de middag te sluiten.
Uit het gesprek van Dagblad Suriname met de ondernemers blijkt dat zij op 11 november zijn uitgenodigd door de dc van Wanica voor een gesprek, waarbij hun is aangegeven dat zij zich moeten voorbereiden op de dag van 25 november. ‘Er is nooit gesproken over het sluiten van de winkels. Er is alleen aangeven dat wij ons moeten voorbereiden en de winkels moeten versieren onder andere’, zegt één van de ondernemers. Volgens de ondernemers was BOG al geruime tijd aanwezig om inspecties uit te voeren onder de noemer van voorbereidingen richting die dag. De ondernemers hebben naar hun zeggen ook moeten investeren ter voorbereiding richting de dag. Ze worden uiteindelijk geconfronteerd met een opgedragen sluiting voor één dag. Een van de andere zorgpunten van de ondernemers is dat er op die dag wel andere verkoopstands ter plaatse aanwezig zullen zijn om hun producten aan te bieden.
Ze vragen zich af waarom zij worden gedupeerd, terwijl anderen wel mogen verkopen. De dc van Wanica, Roline Samsoedien, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat er met de winkeliers vooraf is gesproken. ‘Iedereen is van tevoren hier uitgenodigd. Ze hebben inderdaad een brief gehad. We gaan een defilé daar houden en het defilé kan niet worden gehouden, terwijl er winkels daar open staan. Bovendien is het toch een nationale vrije dag, een dag gelijk gesteld aan de zondag. Eigenlijk mogen zij op die dag niet verkopen’, aldus Samsoedien. De ondernemers zijn in ieder geval ontevreden over deze mededeling. Zij vinden dat er om begrip wordt gevraagd, maar dat men niet in overleg tot het besluit is gekomen.

error: Kopiëren mag niet!