Grassalco’s goudproductiebedrijf: ‘We bring prosperity to the surface’

grassIn Para, te Maripaston, wordt er nu aan milieuvriendelijke goudwinning gedaan. Het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco heeft afgelopen week vrijdag de ‘Grassalco Gravity Concentration Plant’ in werking gesteld. Dit plant zorgt voor een goudproductie met een verwerkingscapaciteit van 200 ton erts per dag. Voor dit plant is er op de concessie te Maripaston een bedrag van USD 800.000 geïnvesteerd. Bij het proces om goud te produceren, is er geen kwik nodig om het goud te binden. Dit goudwinningsmodel wordt ook toegepast op plaatsen die al uitgemijnd zijn. Dit komt omdat met dit proces zelfs de kleinste deeltjes gewonnen worden. Kwik is niet in staat om goudstof te binden. Met dit systeem worden behalve goud ook andere metalen, zoals kwik, die in de grond zijn achtergebleven bij oude mijnbouwactiviteiten, teruggewonnen. In deze fase wordt er geen kwik gebruikt om goud te winnen.
‘Als burger van Para kan ik niets anders zeggen dan dat ik trots ben op dit heuglijk feit. Dit is een mijlpaal voor Para’, zei de Paraanse districtscommissaris, Jerry Miranda, tijdens de ingebruikname van het goudproductiebedrijf. Hiervoor is Miranda de directeur van Grassalco dankbaar. Dc Miranda vindt dat de twee dorpen die in de nabije omgeving liggen, namelijk Bigi Poika en Pikin Saron, ook een deel van de ontwikkeling naar hun toegestroomd moeten krijgen. Dit, omdat het alleen maar belangrijk kan zijn voor de Paranen als er samen met hen wordt gewerkt. Assembleelid Ricardo Panka (NDP/Megacombinatie) vindt dat Para rijkelijk is gezegend. ‘Naast houtvoorraden, watervoorraden, bauxietvoorraden hebben wij nu ook goudvoorraden die het interessant maken voor een staatsmijnbouwbedrijf als Grassalco om haar activiteiten naar Para te brengen en het district zowel nationaal als internationaal op de kaart te brengen.’ Deze ontwikkeling komt de Paranen ook ten goede, vooral zij die in de dichtbij zijnde omgeving woonachtig zijn. Het nieuw goudbedrijf zal werkgelegenheid en mogelijkheid om andere diensten te verlenen, creëren. Er is nu ordening binnen de goudsector gekomen. Deze ordening heeft voordelen voor Para. Panka heeft alle bedrijven en alle investeerders die in dit district verder wensen te investeren, opgeroepen om dat te doen. ‘Dit district heeft Suriname jarenlang verzorgd’, aldus Panka. De directeur van Grassalco, Sergio Akiemboto, sprak ook over de mijnbouwsector. Hij benadrukte dat Suriname in vergelijking met andere landen het in deze fase van ontwikkeling niet slecht doet. De mijnbouwsector vereist lange termijnvisie en planning. Volgens Akiemboto moet Maripaston aan de ene kant als optie dienen en aan de andere kant als model voor de Srananmans om nog meer te investeren in de mijnbouwsector.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!