Vijf dieseltreinen, 8 stopplaatsen en centraal station voor 130 miljoen euro

Aanleg spoorverbinding sluit bewoners niet uitDe presidentiële Commissie Aanleg Spoorverbinding Paramaribo-Onverwacht heeft gisteren een presentatie gehouden met betrekking tot de uitvoering van het treinenproject. De presentatie werd gehouden door Lex van Seventer, directeur van het bedrijf Strukton dat aan de aanleg van de spoorverbinding zal werken. Middels een 3D filmpresentatie werd geïllustreerd hoe de spoorverbinding zal lopen vanaf Poelepantje met eindbestemming Onverwacht. Volgens de commissie zal dit project binnen anderhalf jaar opgeleverd worden. Een precieze startdatum voor de constructie is onbekend, aangezien de commissie nog met enkele problemen kampt. De grootste uitdaging vormt de loop van de baan waar het woonpercelen en faciliteiten doorkruist. Burgers zijn nog niet over te halen om hun woning of bedrijf te verplaatsen. De uitvoering van het project is geraamd op 130 miljoen euro.
Volgens de presentatie komt er een dubbelspoorlijnverbinding te liggen aan de linkerzijde van de Indira Gandhiweg. Er zal ook een ‘Paramaribo Centraal Station’ gebouwd worden, waar de treinen in en uit kunnen rijden. Acht haltes zullen geplaatst worden voor tussenstops en zal gebruikt gemaakt worden van vijf dieseltreinen. De treinen zijn niet alleen voor personenvervoer, maar ook goederenvervoer. Het instellen van een goede dienstregeling moet ervoor zorg dragen dat men binnen een halfuur Paramaribo of Onverwacht bereikt. Op Onverwacht zal er een depot gebouwd worden zodat de treinen hier onderhouden kunnen worden. Het gaat om treinen die 134 zitmogelijkheden bieden en per dag 6.500 mensen kunnen vervoeren. Per trein kunnen 250 mensen vervoerd worden; 134 zitplaatsen en 120 staanplaatsen. In het begin wordt er gerekend op een bezettingsgraad van 20%.
Nodige voorzieningen al getroffen
Volgens Eddy Jozefzoon, voorzitter van de commissie, zijn de nodige voorzieningen al getroffen om Surinamers tewerk te stellen op het project. Er zullen opleidingen volgen naar Nederlandse maatstaven. Er zijn op korte termijn reeds 54 Surinamers geselecteerd voor de opleiding tot conducteur en machinist. Ook was er een selectie van 28 personen voor de opleiding tot onderhoudsmonteurs. In een samenwerking met het ministerie van Justitie en Politie zullen speciale spoorwegagenten worden opgeleid.
Volgens Henk Wip van de afdeling Verkeer zal er een nieuw plan ten aanzien van het openbaar vervoer worden uitgewerkt. “Er komt een nieuwe verkeerscirculatie waar de trein zal rijden en wij zullen mensen stimuleren om van andere routes gebruik te maken. Er zullen ook veranderingen optreden bij het openbaar vervoer waaronder de bussen. Een deel alleen zal naar het centrum toe rijden en een ander deel in de diverse wijken.” Volgens Jozefzoon wordt geen enkele bushouder brodeloos.

error: Kopiëren mag niet!