“Minister NH dokt voor bedrijfsleven, terwijl verhoogde energietarieven op 5 december ingaan”

Sham Binda en Ferdinand Welzijn voorzitters van respectievelijk de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen Suriname (Akmos) en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) zeggen in gesprek met Dagblad Suriname dat de nieuwe energietarieven van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) op 5 december zullen ingaan. Het Suriname Business Forum (SBF) heeft belanghebbenden uit de private en publieke sector dinsdag de gelegenheid geboden om informatie in te winnen over de energietarieven die binnenkort zullen worden verhoogd. Deze informatie is door de directie van de NV EBS verschaft.
Binda vindt dat minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) dokt om een discussie aan te gaan met alle actoren van het bedrijfsleven, terwijl de verhoging moordend zal zijn. Zijn organisatie had unaniem besloten om deze informatiesessie niet bij te wonen, omdat de directie van het energiebedrijf niet bevoegd zou zijn om als gesprekspartner van het bedrijfsleven op te treden. Volgens Binda is EBS slechts een uitvoerend orgaan van het ministerie. Binda wilde de NH-minister, omdat het hier om een politiek besluit gaat.
Welzijn zegt dat hij uit beleefdheid op de uitnodiging van het SBF is gegaan, omdat hij tegelijkertijd ook lid is van het forum en ook in het bestuur zit. ‘Als iemand mij uitnodigt om informatie te verschaffen, dan vind ik dat ik ernaar toe moet gaan’, benadrukt de VSB-voorzitter. Hiermee zegt hij ook dat hij zelf op uitnodiging van de EBS zou zijn geweest. ‘Als ik iemand niet een waardige gesprekspartner vindt, zeg ik de persoon dat hij me iets vertelt waarmee ik niet tevreden ben. Ik blijf niet weg’. De energiemonopolist heeft volgens Welzijn een tarievenopbouw gepresenteerd om de aanwezigen aan te tonen hoe de verschillende tarieven tot stand zullen komen. Als alles goed zit, zullen de eerste verhoogde rekeningen dan op 5 december zijn.
Wat de Akmos-voorzitter ook zorgen baart, is dat de regering steeds gesprekken aangaat met maar een klein deel van het bedrijfsleven. ‘Alle ondernemers gebruiken stroom, zowel padieboeren, melkboeren, apothekers als winkeliers’, benadrukt de Akmos-voorzitter. Hij begrijpt dat de Algemene Aannemersvereniging (AAV) ook niet aanwezig was. Het zou daarom niet juist zijn om op een bepaalde datum aan te geven dat het bedrijfsleven akkoord is gegaan met het voorstel van de regering. Naar verwachting zal dit alles ook een spin-offeffect hebben op tariefsverhogingen in alle sectoren.
President Desi Bouterse zei afgelopen september dat hij de koe bij de horens zal vatten en kondigde verhoging aan van de tarieven. Een deel van het bedrijfsleven zal een marktconforme prijs moeten betalen terwijl huishoudens een verhoging krijgen van twee US dollarcent per kilowattuur (KWh).
FR

error: Kopiëren mag niet!