Nain: ‘Somohardjo moet zich schamen voor racistische uitspraken’

De voorzitter van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO), Waldy Nain, vindt dat Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), zich moet schamen voor de racistische uitspraken die hij heeft gedaan. Somohardjo zei op een partijraadsvergadering zaterdagavond dat de Nationale Democratische Partij (NDP) niet van Javanen houdt. “NDP no lobi jampanesi”, stelde de politicus. Hij merkte op dat de strijd van de NDP niet alleen gericht is tegen hem of de ondervoorzitters Soewarto Moestadja en Raymond Sapoen. “Het gaat om een strijd tegen wong djowo”, beweerde Somohardjo. De PL-voorzitter merkte op dat Javanen beschouwd worden als derderangs burgers. De PDO-voorzitter zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat de PL-topman in zo een moderne tijd als politicus nooit zo een uitspraak zou hebben moeten doen. ‘Indien hij zo denkt, leeft hij in de hokjespolitiek.’ Volgens Nain zijn ‘wij allemaal’ Surinamers die moeten werken naar een nationale eenheid. ‘De nationale gedachte moet dan juist gevoerd worden door nationalisten en mensen die als voorbeeldfiguur moeten zijn voor jonge politici. Het zou een mooie grap zijn als ik zou zeggen dat de VHP niet van Creolen houdt of dat de NPS niet van Hindoestanen houdt.’ De partij van Nain is onlangs ook een samenwerking aangegaan met de NDP. Nain merkt op dat de PDO een volkspartij is en geen achterban heeft, “omdat in deze typering een etnische klank doorklinkt”. “Wij kenmerken de leden als volk, niet als achterban. Er wordt voor en met het volk gewerkt.” De PDO heeft een landelijke aanpak en “heeft de intentie om gezamenlijk de maatschappelijke en economische ontwikkeling naar behoren ter hand te nemen. Somohardjo zou iets hieruit kunnen leren.”
Nain zegt dat Somohardjo vaak markante uitspraken doet en achteraf spijt hiervan krijgt. ‘President Bouterse, wij zijn bereid voor u en de NDP dood te gaan. Wij gaan dan vragen dat u ten minste voor ons flauwvalt.’ Dit zei Paul Somohardjo, als voorzitter van de toenmalige regeringspartij PL eind 2012 tijdens de jaarafsluitingsmassameeting van NDP. Zo heeft hij ook willens en wetens meegewerkt aan de totstandkoming van de Amnestiewet, terwijl hij achteraf, toen hij niet meer deel was van de regering, spijt hiervoor is gaan betuigen. ‘Wat heeft hij vier jaar gedaan toen hij in de regering heeft gezeten? Nu hij eruit is geschopt, gaat hij zijn oude partner negatief bekladden. Die man is schaamteloos.’ Volgens de PDO-topman, die door Somohardjo als een verrader wordt gezien die alleen voor eigen belangen gaat, moet de PL rekening houden met het feit dat de kiezer van tegenwoordig modern denkt. Het is volgens hem grotendeels niet meer zo dat mensen speciaal voor een voorzitter van een partij gaan stemmen, omdat hij toevallig ook op hun lijkt. De kiezer vraagt juist naar een goed partijprogramma. ‘Het kan nu juist zo zijn dat zijn achterban door deze uitlatingen ervoor kiest om de rood-witte partij te verlaten, omdat deze leden niet achter een racist kunnen staan. Iets dat Somohardjo duur gaat komen te staan’, aldus de PDO-voorzitter.
FR

error: Kopiëren mag niet!