Abop in spoedberaad over ontnomen bevoegdheid vp

ABOP-logoDe Abop onder leiding van Ronnie Brunswijk houdt aan het begin van deze week een spoedvergadering over de ontnomen bevoegdheid van vicepresident Robert Ameerali met betrekking tot het aantrekken van personeel. Per 1 oktober 2014 ligt de bevoegdheid niet meer bij de vicepresident, maar bij de minister van Binnenlandse Zaken. De resolutie is bekrachtig door president Desi Bouterse. “Ik weet niet of dit besluit in een politieke context is genomen of in een bestuurlijk context. Als het in een bestuurlijk context is genomen, is er absoluut geen probleem”, reageert Abop-parlementariër Marinus Bee. Hij zegt dat vanwege de activiteiten met betrekking tot de Dag der Marrons, de partij niet veel aandacht heeft kunnen schenken hieraan. “Nu hebben we alle ruimte om te onderzoeken wat er aan de hand is en dat zullen wij ook doen en de informatie presenteren aan de achterban voordat zaken een eigen leven gaan leiden”, aldus Bee. Hij zegt dat de achterban wel duidelijkheid heeft geëist over deze maatregel.
Het is onduidelijk of de vp achter deze beslissing staat. Oppositieparlementariër Sheilendra Girjasing is een andere mening toegedaan. Hij zegt dat de regering reeds vanaf haar aantreden heeft getracht om de macht naar zichzelf toe te trekken. “Kijk maar naar de vele presidentiële commissie op de diverse ministeries die allemaal een fiasco zijn geworden. Nu doen ze niets anders dan de taken en bevoegdheden van de eigen partner ook naar zich toe te trekken.” Girjasing zegt dat aan de andere kant het beleid van de Abop ‘niet één is om van te genieten’. “De vele accommodaties in het voordeel van de achterban bij de diverse ministeries liegen er niet om. Wij staan nu dichtbij de verkiezingen. Nu mogen we alles verwachten.” Volgens hem zal de NDP steeds trachten de pas af te snijden van de Abop, omdat beide partijen zullen strijden in het binnenland om aan zoveel mogelijk zetels te komen. Toch verwacht hij geen scheur tussen beide partijen. “Dat komt omdat de Abop geen politieke visie heeft, maar ook geen principes en waarden en normen. Zij wil onder elke omstandigheid binnen de coalitie blijven”, aldus Girjasing.
Volgens Bee heeft de Abop geen onderdanige positie binnen de coalitie; er zou sprake zijn van een prettige samenwerking. “Natuurlijk ben je niet met alles tevreden, maar wij krijgen de ruimte om onze dingen te doen.” Bee zegt dat het doel van de partij is om steeds groter te worden, zodat zij een grotere rol kan vervullen in de toekomst.
ASP

error: Kopiëren mag niet!