"BOG moet met meer voorlichting komen"

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS), vindt dat het Ministerie van Volksgezondheid en met name het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) niet voldoende voorlichting geeft over het chikungunyavirus. Zij zeggen alleen maar dat het chikungunyavirus heel ernstig is en dat de vermenigvuldiging van de muskiet moet worden voorkomen. Maar de reden achter de ernst van dit virus wordt niet bekendgemaakt aan de samenleving, meent Binda van AKMOS. Binda merkt geen verhevigde activiteiten van bespuitingen in de stad. Ook is het niet bekendof bespuitingen de vermenigvuldiging van de chikungunyamuskiet voorkomt, zegt Binda. Daarnaast is het niet bekend op welk tijdstip van de dag de muskiet actief is. “Ik zie geen acute krinkondre-acties waarbij de overheid aan de samenleving vraagt om hun erfvuil op straat te zetten, zodat de erven geen broedplaatsen voor muskieten zijn”. Volgens Binda moeten autowrakken opgehaald worden en erven schoongemaakt worden. De ministeries betrokken bij deze kwestie moeten met een strategisch plan komen, zodat de verdere vermenigvuldiging van de chikungunya muskiet kan worden voorkomen. “Het moet niet zo zijn dat je doet alsof je bezig bent, maar het werpt geen vruchten af.” Landelijk moet er een grote campagne worden opgezet, waarbij de samenleving door middel van flyers, folders, brochures en reclames wordt voorgelicht over het chikungunyavirus. Er moet meer awareness komen binnen de samenleving, zodat mensen hun omgeving schoon houden.
Binda zegt dat de AKMOS-organisatie veel chikungunya gevallen gerapporteerd heeft gehad. De werknemers besmet met het chikungunya-virus gaan voor ongeveer twee weken met ziekteverlof, terwijl de werkgevers hen door moeten betalen. “Dit betekent een verlies voor het bedrijfsleven”, geeft Binda aan Dagblad Suriname te kennen. De voorzitter geeft aan dat een goed beleid voor een landelijke aanpak van de chikungunya-epidemie ontbreekt. Het bedrijfsleven lijdt enorm hieronder. Dit is niet de schuld van de werknemers die het slachtoffer zijn geworden van het chikungunyavirus, benadrukt Binda. Binnen de kapperszaak van Binda, Jingles, zijn er uit de acht personeelsleden drie met ziekteverlof (besmet met chikungunyavirus). Deze drie moeten, conform de bestaande regels, doorbetaald worden.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!