Padieboeren komen naar Paramaribo voor overleg

1 Padieboeren komen naar Paramaribo voor overleg.1Een voorstel van de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) om de boeren naast de SRD 50 die ze van de molenaars krijgen, te subsidiëren met SRD 14,50 per baal is door de regering afgewezen. Rijstmagnaat Imro Manglie ging eerder akkoord om de boeren een padieprijs van SRD 60 per baal natte padie aan te bieden. De SPBAvoorzitter vroeg toen of de regering dan SRD 4,50 per baal kon subsidiëren. Als tegenvoorstel kwam minister Suresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij donderdagmiddag met de mededeling dat de regering een subsidie van SRD 460 per hectare wil verstrekken. Dit komt volgens de SPBA-voorzitter neer op meer dan SRD 7 per baal, uitgaande van 60 balen per hectare. En dat is dus niet haalbaar voor de padieboeren.
Padieboeren uit Nickerie hebben geen concreet antwoord gekregen op de petitie die zij vorig week via districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh hebben gericht aan de president. Zij hadden een ultimatum gesteld van dinsdag (eergisteren). De voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harinanan Oemraw, had de boeren dinsdag opgeroepen om hen te voor te houden wat er uit de bus is gekomen uit de gesprekken die hij gevoerd had met de autoriteiten. Er was een ministeriële delegatie vanuit Paramaribo bestaande uit de ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Buitenlandse Zaken en Openbare Werken in Nickerie om gesprekken te voeren met de voorzitter van de SPBA. Echter heeft dit gesprek geen vruchten afgeworpen. Volgens Oemraw hebben de ministers aangegeven de problemen van de boeren te zullen meenemen naar de president. Hij heeft de minister gevraagd om zo snel als mogelijk een antwoord te geven over de padieprijs. “Als de padieprijs dit seizoen niet haalbaar is voor ons, dan zullen wij het komend seizoen niet meer planten”, zegt de SPBA-voorman. Ook de Vereniging van Rijstexporteurs (VRE) was uitgenodigd om gesprekken te voeren met de delegatie. Om verder te planten heeft hij de minister voorgesteld om per hectare in te komen met 1 zak NPK-kunstmest en 2 balen ureum van 100 kg. Boeren zijn het hiermee niet eens, want zij kunnen hiermee hun schulden niet aflossen. Daar de grote opkopers niet willen meewerken aan een hogere padieprijs, is het nu noodzakelijk dat de regering inkomt.
Uitnodiging voor spoedoverleg
Het gewijzigd actiemodel van de boeren om elke middag te verzamelen op het Volksplein en onderling gesprekken te voeren hoe verder te gaan met de sector, wordt voortgezet. Dondermiddag hadden ruim driehonderd boeren zich verzameld op het Volksplein in Nickerie. Inmiddels is de SPBA door de regering uitgenodigd voor spoedoverleg in Paramaribo voor donderdag en is een delegatie van het bestuur naar Paramaribo vertrokken. De padieboeren hebben inmiddels een actie aangekondigd voor vrijdagochtend.

error: Kopiëren mag niet!