Overleden Granman wordt september of begin oktober begraven

De dag waarop de overleden granman Aboikoni begraven zal worden, is nog niet bekend, zegt lid van de commissie Granman Belfon Domie, Salomon Emanuels, aan Dagblad Suriname. Dit zal ergens in september of begin oktober zijn. Het lijk van de overleden granman ligt nog steeds opgebaard. Afhankelijk van de geloofsovertuiging zijn er enkele rituelen die voor de begrafenis en tijdens de begrafenis plaatsvinden, aldus Emanuels. Bij de begrafenis wordt er eerst gezongen en gedanst. Na de zang en dans wordt de overledene begraven. De dag vóór de begrafenis wordt er een ‘broko dey’ gehouden. Dit houdt in dat mensen bij elkaar komen om elkaar te troosten. Ook wordt er op deze dag gezongen, gedanst en gefeest, maar meer in de zin van rouwen, vertelt Emanuels.
Op deze ‘broko dey’ troosten familieleden elkaar. Dit gebeurt van ’s avonds laat tot de volgende ochtend. Momenteel is men bezig met het delven van het graf. Mensen en met name andere marrongroepen uit verschillende dorpen gaan dagelijks naar de plek, waar het lijk van de overleden granman opgeborgen ligt. De intentie van de bezoekers is om de familie van de overleden granman sterkte toe te wensen, hen te condoleren en hun bijdrage te leveren middels goederen, eten en drank voor de begrafenis. Ook gaan bezoekers in groepen jagen en vissen, zodat er voldoende voedsel is voor de begrafenis. Op de begrafenis zelf komen er een heleboel mensen die gevoed moeten worden, laat Emanuels weten. Emanuels weet niet wat de kosten zijn die met deze begrafenis gepaard gaan. ‘Het kost veel geld, maar ik weet niet hoeveel dat precies is.’
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!