Timothy Fleur: de’ Surinaamse jongen’ die Iron man maakt

1Timothy FleurDe jonge ‘visual effects engineer’(animatie deskundige), Timothy Fleur, die heeft meegewerkt aan bekende Hollywood blockbusters zoals Thor 2, Ozz the great and powerful en Iron man3, verzorgt de komende dagen enkele masterclasses ‘Visual Effects and Compositing’ in Suriname.
De classes zijn een initiatief van The Backlot, in samenwerking met de Amerikaanse ambassade en Suritoons. Hennah Draaibaar, directeur van The Backlot, geeft aan dat 13 personen die reeds actief zijn op dit gebied in Suriname, de classes zullen volgen. De bedoeling van het halen van een deskundige ligt in het verlengde van de doelstelling van de organisatie om het niveau van alles op het gebied van camerabeelden, films en televisie en dus ook animatie te verhogen. De Backlot vindt het belangrijk dat er aan kennisoverdracht wordt gedaan door professionals. De Backlot hoopt de Amerikaanse ambassade zover te krijgen dat die het initiatief voor vervolg masterclasses ondersteunt. ‘De kennis komt uit Amerika, maar het is wel een Surinaamse jongen die de kennis meebrengt’, zegt Draaibaar verwijzend naar Fleur. Ze geeft aan dat zij daar in het bijzonder blij om is. Eerder dit jaar ging, mede op initiatief van de Backlot, de nieuwe studierichting op het Natin genaamd ‘Audio en Visuele Productie’ van start. Hiermee hoopt de organisatie het aanbod aan gekwalificeerde technici in deze branche op de Surinaamse markt te helpen vergroten.
De professionele ‘visual effects’ artiest, Timothy Fleur vertrok als 11-jarige uit Suriname naar de Verenigde Staten, waar hij na zijn’ high school’ besloot om ‘graphic design’ te studeren. Gaandeweg is hij zich gaan specialiseren in 3D animatie. Hij geeft aan dat het maken van een animatie screenshot met een team van 20 man wel 3 maanden in beslag kan nemen. Het is intensief, maar wel lonend. Nu hij al enigszins bekend staat om zijn talenten komen de projecten met de regelmaat van de klok binnenstromen.
Draaibaar geeft aan dat Fleur een inspiratie kan zijn voor andere jongeren en een motivatie om hun dromen waar te maken. ‘Ik hoop dat vooral de jongeren hiervan zullen profiteren’, zegt ze.
Fleur die zich voornamelijk richt op ‘modelling and lighting’ bij het maken van de shots vanachter zijn computer omschrijft zijn werk het meest eenvoudig als volgt. ‘Ik maak Iron Man’. Vanaf de schets wordt door mensen als Fleur een poppetje opgebouwd tot wat wij te zien krijgen op het bioscoop- of televisiescherm als een stoere superheld. Ook de gehele achtergrond en alles dat erbij komt kijken, krijgt invulling door deskundigen op het gebied van animatie. Aangezien er in de film- en reclamewereld steeds meer gebruik wordt gemaakt van deze techniek blijft de markt en dus ook de vraag groeien.
Met het meegeven van de structuren van zijn vak tijdens zijn masterclasses hoopt de jonge Fleur dat hij ook de basis helpt leggen voor anderen die dezelfde weg als hem wensen te bewandelen. Op 30 augustus wanneer de classes eindigen, zullen de eindresultaten door middel een animatiepresentatie getoond worden. Ook zal er een ‘meet en greet’ zijn met Timothy Fleur, waarbij mensen in de gelegenheid zullen zijn hem persoonlijk vragen te stellen.

error: Kopiëren mag niet!