Afwateringskanaal dwars door buurten na 20 jaar opgehaald

IFKapotte items zoals ijskasten, televisietoestellen, naaimachines en ook kadavers komen naar boven. Na langer dan 20 jaar is uiteindelijk de dichtgeslibte afwateringszijtak van de Sommelsdijkse Kreek opgehaald. De zeer kronkelende waterafvoerweg loopt dwars door Beni’s Park, Munder, De Boerbuiten, Bloemendal en via Charlesburg naar de Sommelsdijkse Kreek. Op de blueprint van alle afwateringskanalen van Paramaribo komt het niet voor, maar het ministerie van Openbare Werken (OW) weet wel af van haar bestaan. Afgelopen donderdag heeft OW een aannemer de opdracht gegeven om de sloot op te halen, zodat het overtollige water in de omgeving van de Mariestraat te Kwatta kon weglozen. Met de amfibische machine, mobitrac, is de begroeiing en alle rommel verwijderd, waardoor het water weer kon stromen.
De mobitrac is in verband met deze gelegenheid voor het eerst in Suriname getoetst door het bedrijf H&R Development Group NV in samenwerking met de aannemer die het ophaalwerk moet doen voor OW. ‘Het is gelijk een succes, los van vele kapotte apparaten, die in het water een belemmering vormden voor het werk. Deze goot bestond er al lang, maar vanwege de begroeiing zou je dat nooit denken. Nu hebben we het bestaan ervan met de mobitrac duidelijk laten zien’, zegt Tim Darnold, projectleider van H&R Development Group NV.
Esselien Badloe woont al vanaf haar geboorte (57 jaar) pal naast de goot. ‘Bij elke kleine regen loopt mijn erf onder. De eigenaar van het terrein waardoor de sloot loopt, is al overleden. Alle kinderen zitten in Nederland en komen niet eens om schoon te maken’, zegt Badloe.

error: Kopiëren mag niet!