Dino Bouterse bijkans een jaar in voorarrest

2dinoVrijdag 29 augustus 2014 wordt het precies een jaar dat Dino Bouterse door Amerikaanse autoriteiten gearresteerd werd voor wapen- en drugssmokkel. Hij zou in vereniging met Edmund Quincy Muntslag gepoogd hebben cocaïne te importeren in de Verenigde Staten. Volgens de Amerikanen gebruikte Bouterse zijn positie als hoofd van de Surinaamse Antiterreureenheid ook om “personen te assisteren van wie hij dacht dat het Hezbollah-leden waren”. Volgens openbaar aanklager Preet Bharara in New York heeft Dino Bouterse aan grote aantallen mensen die verdacht worden van lidmaatschap van de terreurorganisatie Hezbollah, Surinaamse paspoorten aangeboden. Hij zou daarvoor miljoenen Amerikaanse dollars hebben gevraagd. Met Suriname als permanente basis, zouden zij aanslagen kunnen voorbereiden op Amerikaanse doelen. Achteraf bleken het undercoveragenten te zijn van de Amerikaanse Drugsbestrijdingsdienst, de DEA. De aanklager legde in de dagvaarding uit hoe Bouterse is gefilmd, onder meer tijdens het plannen van drugstransporten en het steun willen verlenen aan terreurorganisatie Hezbollah. Het Amerikaanse OM stelt verder dat Dino Bouterse met deze undercoveragenten heeft gesproken over het opzetten van trainingskampen voor de Hezbollah in Suriname. Hij verschafte een agent een vals paspoort waarmee hij Suriname kon binnenkomen om een trainingslocatie te inspecteren. Ondanks alles blijft de presidentszoon ontkennen ooit aanhanger te zijn geweest van een terroristische organisatie. Hij heeft ook nooit de intentie gehad een organisatie als Hezbollah van dienst te zijn. Één der topgetuigen van de openbare aanklager is Shaheed Roger Khan. Deze is door de Amerikaanse justitie veroordeeld tot 40 jaar celstraf voor wapen- en drugshandel. In de zaak contra Dino Bouterse zal hij optreden als getuige. Verwacht wordt dat hij detailzaken naar voren zal brengen over de betrokkenheid van Dino Bouterse en vader Desi Bouterse in criminele activiteiten. De zoon van president Bouterse hangt mogelijk levenslang gevangenisstraf in de VS boven het hoofd.
De verdediging is van mening dat de zaak tegen Dino Bouterse meer draait om het rechtvaardigen van het in stand houden van een kostbare Amerikaanse veiligheidsapparaat, dat vele miljarden dollars waard is, dan een onderzoek naar terroristen en criminelen. De Amerikaanse regering zou veel middelen hebben gespendeerd aan het volgen van een ‘high profile target’ (lees: Dino Bouterse), terwijl er in principe niets te volgen was. De verdediging memoreerde het vreedzame karakter van de Staat Suriname en de hartelijke diplomatieke banden die decennialang hebben bestaan met de buurlanden en ook Amerika. De verdediging van Dino Bouterse bestaat uit Richard Rosenberg, Michael Hueston, Florian Miedel en Jose M. Arrufat-Gracia. Achteraf werd in oktober 2013 bekendgemaakt dat ook advocaat Irwin Kanhai, die de vader van Dino eerder heeft bijgestaan, was aangetrokken om het juridisch team bij te staan.

error: Kopiëren mag niet!