Helderziende: ‘100% gegarandeerd genezen’

In elke krant staan de advertenties van handlezers, helderzienden, mediums en pandits die iedereen van alle problemen kunnen helpen. 100% gegarandeerd. Veel van deze genezers zijn geen Surinamers. Ze komen uit het buitenland en zijn hier gekomen om mensen te helpen. ‘Iedereen die komt is genezen. Spiritueel en fysiek’, zegt de Engels sprekende pandit die niet bij naam genoemd wil worden. ‘Weet u, ik ben al zo lang hier en niemand heeft ooit zijn geld terug gevraagd.’ Want er moet betaald worden. Een medium sprak over SRD 10.000, afhankelijk van hoe groot het probleem was. Het is natuurlijk erg verleidelijk om als kwakzalver naar Suriname te komen en zich voor te doen als medium om vervolgens tegen grote sommen geld een persoon spiritueel te helpen, voor aardse zaken zoals werk, gezondheid, geldproblemen of rechtszaken. Dus hoe herken je een spirituele charlatan?
Spirituele charlatans zijn eigenlijk heel gemakkelijk te herkennen. Ze moeten namelijk resultaten hebben van hun daden en tot die tijd kan men het beste iedereen wantrouwen totdat u overtuigd bent. Als het spirituele medium authentiek is kunnen ze helpen met jezelf, familiezaken, relaties en God. Wat niet betekent dat het beter gaat in het leven zelf. Het beschermt niet tegen geldverlies, natuurlijke catastrofes en huiselijke problemen. Het helpt alleen om beter om te gaan met de menselijke existentie. Wanneer iemand claimt dat diegene de hoogste spirituele ontwikkeling heeft meegemaakt, is dat onomstotelijk het bewijs dat deze niet bereikt is. Spirituele leiders, door de tijden heen hebben gebruik gemaakt van experimenteel onderzoek en dit vereist geen blind geloof, maar rigoureuze oefeningen en toepassingen. Wat nodig is, is een experimentele verificatie van het pad wat genomen wordt. Iedereen die spiritueel bezig is en gelooft in een overduidelijke status van mystiek is allesbehalve dat, maar iemand van dogma en bekering.
Wat misschien nog wel het meest belangrijke is, is het morele gedrag van het spiritueel medium. Een werkelijk verlicht iemand realiseert zich dat er een werkelijke relatie bestaat tussen een onzichtbaar deel van het lichaam en God. Daarom zal een medium zich niet aan onethische kwaliteiten binden. Het is daarom ook verontrustend om te zien dat onethisch gedrag wat gerechtvaardigd moet worden door de volgelingen. Metafysische verklaringen voor anders ‘normale’ zaken, worden nu in het licht gebracht als ‘hoger staand’. Logica en gezond verstand worden ingeruild voor bovenaardheid. Op het eind is het niet de kwaliteiten die spirituele mediums bezitten, het grootste obstakel. Het is degene die gebruik maakt van het medium wat het grootste obstakel vormt.

error: Kopiëren mag niet!