Caricomlanden opgeroepen om strijd tegen ebola en chikungunya aan te gaan

De premier van Trinidad en Tobago, Kamla Persad-Bissessar, heeft alle Caricom-lidlanden opgeroepen tot een speciale bijeenkomst om de twee gevaarlijkste bedreigingen voor de volksgezondheid, namelijk het ebola en de chikungunya, tegen te gaan. De directeur van het ministerie van Volksgezondheid geeft aan dat Suriname nog geen officiële uitnodiging heeft gekregen van premier Persad-Bissessar om de maatregelen ter bestrijding van ebola en chikungunya te bespreken. ‘Als directeur heb ik nog geen uitnodiging voor een speciale bijeenkomst over chikungunya op ministerieel niveau’, aldus directeur Marthelise Eersel van Volksgezondheid aan Dagblad Suriname. ‘Aangaande chikungunya zijn er trainingen en workshops verzorgd door de Carribean Public Health agency (CARPHA)’, vertelt Eersel. ‘Misschien is het zo dat premier Persad-Bissessar van Trinidad toch nog een additionele meeting wil over chikungunya.’ Directeur Eersel geeft aan dat er ten aanzien van ebola een online meeting is georganiseerd voor alle gezondheidsautoriteiten in het Caraïbisch gebied. Hierover moeten er nog meer instructies komen. ‘Er zijn heel wat Caricom-landen die chikungunya gevallen hebben. Zij moeten namelijk de bevolking voorlichten, de broedplaatsen bestrijden en de bevolking zelf oproepen om mee te werken aan de bestrijding van broedplaatsen’, benadrukt Eersel.
Het besluit van Persad-Bissessar om de vergadering in Trinidad te hosten, is een gevolg van een advies uitgegeven door de World Health Organization (WHO) op maandag, evenals het toenemend aantal chickungunya-gevallen in het Caraïbisch gebied. Tijdens de vergadering zullen de Caricom-leden een plan van aanpak maken naar aanleiding van het toenemend aantal gevallen van chickungunya in het Caraïbisch gebied. Ook moet er in het plan van aanpak maatregelen staan om het ebola-virus tegen te gaan. Tot nu toe kent het Caraïbisch gebied geen gevallen van het ebola-virus. Trinidad en Tobago kennen 22 gevallen van het chikungunya-virus, terwijl er enkele honderden gevallen gemeld zijn op andere Caraïbisch eilanden. Persad-Bissessar doet de oproep tot een meer preventieve aanpak van deze situatie. ‘We moeten niet wachten op een crisis om te handelen.’ Deze vergadering zal ook fungeren als een directe reactie op de Caraïbisch Public Health Agency (Carpha), die Caricom-lidstaten heeft voorbereid om de nodige maatregelen te implementeren om zorginstellingen, patiënten, zorgverleners en gemeenschappen te beschermen.

error: Kopiëren mag niet!