Buluitreiking Medische Wetenschappen

Buluitreiking Medische WetenschappenOp de Faculteit der Medische Wetenschappen (FMeW) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) hebben gisteren 60 afgestudeerden van de studierichting Master of Science in Public Health hun diploma mogen ontvangen. ‘Na een tijd van bespreking en voorbereiding is in oktober 2008 een memorandum of understanding getekend tussen de Tulane University in New Orleans en de Anton de Kom Universiteit van Suriname’, vertelt de decaan van FMeW . Deze MoU behelst een unieke samenwerking op een breed gebied tot stand gebracht. Een onderzoeksrapport van de International Development Bank (IDB) heeft uitgewezen dat Suriname op korte termijn minstens 80 public health professionals op master-niveau nodig heeft, gezien de groei en ontwikkeling. ‘Dit, dwars door alle sectoren heen’, vertelt de decaan. Dit was aanleiding voor de Medische Faculteit om een passend programma op te stellen voor de opleiding ‘Master of Science in Public Health’. Het programma komt voor negentig procent overeen met dat van de Tulane University en wordt simultaan verzorgd door de docenten. De opleiding duurt twee jaren. Als vooropleiding is vereist minimaal een ‘bachelor of science’-opleiding uit verschillende richtingen. Studenten van verschillende richtingen hebben zich hiervoor ingeschreven. De normen om te slagen zijn dezelfde die gehanteerd worden bij de Tulane University. ‘Suriname heeft de kennis en inzet acuut nodig om publieke health prioriteiten op het gebied van hart- en vaatziekten, diabetes nmellitus, hypertensie en kanker systematisch aan te pakken.’
‘De opleiding houdt in dat je meer kennis krijgt op het gebied van openbare gezondheidszorg’, aldus de waarnemend directeur van het ministerie van Volksgezondheid, drs. Maltie Mohan-Algoe MPH. Op groot niveau kunnen de afgestudeerden namelijk awareness- en beleidsprogramma’s maken om bijvoorbeeld het overmatige pesticidegebruik aan te pakken. ‘Aan de hand van resultaten kunnen zij preventieve maatregelen treffen om ziektes te voorkomen en komen tot de aanzet tot wijziging van protocollen en wetten.’ Er zijn ook juristen die de opleiding hebben gevolgd, geeft Algoe aan. ‘Zij kunnen ervoor zorgen dat alle wetten en beleidsprogramma’s goed zijn.’ Met alle aspecten van de gezondheidszorg moet er rekening worden gehouden.
De nieuwe afgestudeerden moeten hun thesis groeperen en artikelen schrijven en deze delen met de bevolking en beleidsmakers, geeft Algoe verder te kennen. ‘De artikelen mogen in geen geval in lades verdwijnen. Gezondheid is de basis van een gezonde samenleving.’ De derde cohort wordt in oktober gestart. Het ministerie van Volksgezondheid is bezig met het beleid tot suikerbeperking in voedingsmiddelen, zoutbeperking en transfat. De internist Dams heeft geschreven over baarmoederhalskanker. Omdat baarmoederhalskanker nog steeds een groot en zelfs het ergste probleem is, heeft zij over dit onderwerp geschreven. ‘Baarmoederhalskanker kan je voorkomen door een vaccinatie en door een screening’, vertelt Dams. ‘Deze ziekte kan je in een vroeg stadium ontdekken. De structuren voor deze screening ontbreken in Suriname. Als vrouwen met klachten komen, zijn ze meestal in een vergevorderd stadium.’
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!