Richard Kalloe: ‘Indiër van 3F probeert mij buiten spel te houden’

Richard Kalloe.1Het Indiaas bedrijf Foods Fats & Fertilizers (3F) Oil Palm Agrotech Ltd. wil sinds de vorige regering een groot palmoliebedrijf opzetten in Suriname. Tot nu toe zonder resultaat. De directeur van de Presidential Development Foundation (PDF), Richard Kalloe, geeft aan dat de vertraging van het palmolieproject mede te wijten is aan de eisen van de eigenaar van 3F. De Indiase eigenaar wil de hele concessiegrond onder zijn beheer hebben. Eind 2011 heeft 3F een contract getekend met de ITCS, vertelt Kalloe. Door een conflict tussen de directeur van ITCS en Kalloe is het contract niet doorgegaan. Toen het contract met ITCS niet doorging, richtte Kalloe de PDF op. ‘PDF gaat alles doen namens de overheid voor de palmoliesector.’ Toen werd er voor de tweede keer een contract getekend en deze keer was het met de PDF, vertelt Kalloe.
Op dat moment waren er terreinen beschikbaar voor de oliepalm op verschillende plaatsen, waaronder Brokopondo, Para en Saramacca. De terreinen moesten overgedragen worden. Later bleek dat er op die terreinen vreemde concessies waren uitgegeven, terwijl aan het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen gevraagd was om geen concessies uit te geven op die terreinen, vertelt Kalloe aan Dagblad Suriname. ‘Daarna zijn we op zoek gegaan naar andere terreinen.’ De bedoeling was dat de PDF op de terreinen het hout zou ontginnen en de 3F de palmen zou planten. Het hout op de terreinen is ongeveer $500 miljoen waard, geeft de directeur van PDF aan. ‘Het is meer waard dan dat zij zouden investeren.’ Begin van het jaar 2014 had de Indiase eigenaar van 3F mij gevraagd om voor een bepaald bedrag het hout te ontginnen. Het PDF daarbij uitgezonderd. ‘Zij willen alles zelf doen’, meent Kalloe. ‘Ik heb geweigerd. En nu ligt het project stil.’
Volgens de PDF-directeur probeert de Indiase eigenaar van 3F met behulp van president Bouterse het terrein gelijk op zijn naam te krijgen. Dit is de reden dat hij een hele tijd niets meer van zich heeft laten horen. PDF heeft een aanvraag ingediend voor concessies van 70.000 hectare voor bovengenoemde gebieden. Daaruit zou 3F een netto van 40.000 hectare grond gebruiken, want niet het heel gebied is vruchtbaar voor beplanting, aldus Kalloe. Dit is niet doorgegaan, omdat minister Jim Hok op die terreinen vreemde concessies had uitgegeven. ‘Het laatste contact dat de PDF en 3F hebben gehad, is ergens begin 2014 geweest. ‘Ik heb terreinen aangevraagd vrij van concessies, die ik nog moet krijgen. Ook wil ik van de Indiër weten als hij nog belangstelling heeft om met mij te werken.’ Volgens Kalloe probeert de Indiase eigenaar van 3F hem buiten spel te houden.
PDF heeft al een eigen plan
‘Indien de 3F-eigenaar geen belangstelling heeft voor een samenwerking met de PDF, zal ik mijn eigen oliepalmbedrijf opzetten’, benadrukt Kalloe. De overheid is de enige instantie die 40.000 hectare land beschikbaar heeft, maar gaat die na goedkeuring van de DNA uitgeven. Bij het opzetten van een oliepalmbedrijf heb je kennis van zaken nodig, geeft Kalloe aan. Een bedrijf zet je op door mankracht in te huren of op te leiden. ‘Het wachten is op de concessies. Als je de grond hebt, kan je aan kapitaal komen, produceren oftewel ontginnen en daarna langzaam aan opbouwen. Ondertussen is het zoeken naar investeerders en aandelen op de Surinaamse markt gooien’, aldus Kalloe.
Parlementariër Rachied Doekhie zegt de krant dat de zaak stil ligt, omdat de overheid niet zomaar 40.000 hectare aan grond kan uitgeven zonder dat de nodige zaken in acht zijn genomen. Wanneer het een concessie van meer dan 10.000 hectare betreft, moet de zaak eerst naar het parlement gaan en dan naar de Raad van Ministers ter goedkeuring. President Bouterse heeft onlangs met de Indiase president, Narendra Modi, gesproken over dit project. ‘Zij zullen samen kijken hoe de zaken verder geregeld kunnen worden’, vertelt Doekhie verder. Als het nieuw gebied, aangewezen voor concessiegrond, wordt ontgonnen door de PDF weet doekhie niet. Dit, omdat het nieuw gebied uit weinig hout bestaat, weet Doekhie te vertellen. Over al deze zaken moet er nog gesproken worden. ‘Met behulp van nieuwe technologiën vindt men dat de obe-palm gemakkelijk overal groeit. ‘Dat gebied is gunstig voor beplanting van de obe-palm’, zegt Doekhie. ‘Bovenal is het een heel prachtig project.’
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!