Geen verheldering bouwsel onderhoudsstrook uitgegeven aan zoon Somohardjo

Geen verheldering kwestie onderhoudsstrookDagblad Suriname vernam uit een betrouwbare bron dat de onderhoudsstrook aan de Rattan Oemrawsinghstraat, waarop bouwwerkzaamheden gaande zijn, tijdens de vorige regering is uitgegeven aan Bronto de zoon van de leider van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo. De betreffende onderhoudsstrook ligt langs een kanaal dat van cruciaal belang is voor de afwatering van het gehele omliggende gebied (de Cultuurtuin, Charlesburg, Stadionlaan, Anniestraat en omstreken). De voormalige minister Ganesh Kandhai van Openbare werken (OW) bevestigde eerder tegenover DBS dat het uitgeven van onderhoudsstroken, bestemd voor het onderhouden van primaire afvoerkanalen, in principe niet mag, maar toch vaker gebeurt.
Van OW naar RGB
DBS probeerde een bevoegde van het ministerie van OW te spreken omtrent deze kwestie, maar werd verwezen naar het ministerie van RGB, dat ons op zijn beurt terug verwees naar OW. RGB is de instantie die het zakelijk recht verleent (grondhuur of gebruik) en het ministerie van OW is verantwoordelijk voor het verstrekken van de bouwvergunning. Ook is OW verantwoordelijk voor het ophalen van afwateringskanalen en is het de aangewezen instantie om de situatie te gaan bekijken en indien nodig op te treden. OW heeft de bevoegdheid om gelijk in te grijpen en de afbraak van het bouwsel te gelasten, indien blijkt dat geen vergunning daartoe is verleend of als diegene wel een vergunning heeft, zich niet aan de gestelde vergunningsvoorwaarden heeft gehouden. Wat betreft het recht dat de persoon heeft die nu aan het bouwen is, zal eerst moeten worden nagegaan of het ‘grondhuur’ dan wel ‘gebruik’ betreft.
Gebruik is een persoonlijk recht en meestal slechts voor een bepaalde tijd. Grondhuur is een zakelijk recht en kan pas worden ingetrokken indien er bewijs is dat betrokkene zich niet aan de beschikkingsvoorwaarden houdt, dus indien hij de grond bijvoorbeeld niet de bestemming geeft waarvoor hij het heeft aangevraagd. In dit geval heeft de persoon, alhoewel hij rechtmatig bezig is, zijn recht misbruikt. Indien het niet meer mogelijk is onderhoudswerkzaamheden te verrichten, zoals het ophalen van het kanaal, dan zullen de gevolgen voor degenen die in dit gebied wonen en werken niet uitblijven. Er bestaat een grote kans dat het gebied bij zware regenval zal onderlopen.

error: Kopiëren mag niet!