Nickerie zwaar getroffen door rukwinden

FB-foto
FB-foto

FB-foto
FB-foto
Zondag omstreeks kwart over een begonnen de hevige rukwinden voor de vierde keer in Nickerie. Na bijkans een jaar zijn grote delen van Nickerie getroffen door deze harde winden. Heel wat panden, van klein naar groot, hebben schade opgelopen. Daarnaast zijn bomen zelfs omgewaaid, waarna zij vernielingen hebben aangericht. Er waren ook bomen omgevallen op de wegen. Daken van huizen zijn zowel geheel als gedeeltelijk weggewaaid. Zo is het magazijn van B&B Trading in Nickerie zwaar getroffen, waarbij de daken zijn weggewaaid naar de overburen. Ook van enkele panden zijn de daken helemaal weggewaaid. Delen van Nickerie lag ook zonder stroom. Op een locatie was een grote boom omgevallen op een stroompaal, waarna de stroom uitviel in de omgeving. Andere delen van Nickerie waren ook zonder stroom.
De rukwinden zijn in Wageningen begonnen en hebben in haast alle ressorten van Nickerie schade aangericht. Districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh geeft in een spoedpersconferentie aan dat de politie voorlopig in totaal 108 gevallen heeft genoteerd in Nickerie. ‘Het is gebruikelijk dat de meldingen nog zullen blijven komen’, zei de dc. Twee personen zijn gewond geraakt. Volgens de burgervader hebben deze personen volgens het medisch rapport zeker een herstelperiode van 10 dagen nodig. Twee auto’s en een bromfietser zijn vernield geraakt. Hij vertelt dat dit keer niet alleen de winden veel krachtiger waren, maar dat ze veel langer hebben geduurd. De politie heeft zich volgens de burgervader georiënteerd op de locaties waar er is schade is aangericht. Het ministerie van Openbare Werken is samen met de brandweer bezig om de kleine schade te herstellen.
De brandweer heeft de dekmantels die zij bezat, gebruikt om te plaatsen op woningen waar de daken zijn weggewaaid. Het ministerie van Openbare Werken is ook bezig om de omgevallen bomen van de wegen te verwijderen, zodat de weggebruikers niet belemmerd worden. Dc Joeloemsingh roept alle weggebruikers op om even voorzichtig te zijn in het verkeer. Ook de eigenaren van de winkelpanden die getroffen zijn, zijn al bezig om de schade zelf te herstellen. Hij geeft verder aan dat degenen die hun schade zelf kunnen herstellen, het moeten doen. Maandag zal het crisisteam, bestaande uit het ministerie van OW, NCCR, de politie en de bestuursdienst, zich oriënteren in de gebieden waar er schade is aangericht, om zodoende de schade aan te pakken.
De dc geeft aan dat van de groep getroffenen er enkelen zijn die hun pand hebben verzekerd tegen rukwinden. Zij worden dan niet vergoed. Slechts de sociale- en moeilijke gevallen worden vergoed. Ook het NCCR is ingeschakeld en is inmiddels bezig om dekzeilen te halen. ‘Gelukkig waren de rukwinden dit keer niet gecombineerd met zware regenval, anders zou de schade aan inboedel ook groot zijn’, zei de dc. Daarnaast hebben zich geen zware ongelukken voorgedaan. Voorts doet de dc ook een beroep op de getroffenen om niet meteen na de schade hun pand te gaan herstellen, anders zetten zij zichzelf in gevaar. ‘Uw veiligheid staat centraal en dan pas komt het materiele. Het is verstandig om af te wachten totdat het voorval voorbij is’, zei hij. Gewestelijk politiecommandant Stanley Benschop geeft aan dat de politie alle zaken goed in het oog heeft gehouden en er zal hulp worden aangereikt aan de slachtoffers. Dc Joeloemsingh doet tenslotte een beroep op de burgers om hun panden te verzekeren tegen rukwinden, zodat in geval van calamiteiten de verzekeringsmaatschappij kan ingrijpen en dat zij niet hoeven te rekenen op hulp van anderen. Degenen van wie de gevallen nog niet bekend zijn bij de politie, kunnen hun schade vooralsnog opgeven bij de politie.

error: Kopiëren mag niet!