Paul Somohardjo: ‘We spelen recreatievoetbal in Suriname’

1 Paul Somohardjo‘In Suriname doen we aan recreatievoetbal’, zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo wanneer hij het niveau van de landen die meedoen aan de Wereldkampioenschap voetbal vergelijkt met Suriname. Het niveau om mee te dingen met WK is er nog lang niet, tenzij er keihard wordt gewerkt. ‘Dat zal zeker nog 30 jaren duren, maar dan ben ik er niet meer’, aldus Somohardjo die thans 70 jaar oud is. Volgens Somohardjo moet de felbegeerde WK-trofee toekomen aan het beste team. Hoewel hij altijd bewondering heeft gehad voor het Nederlands team, omdat veel Surinaamse jongens hun voetbalcarrière daar hebben gemaakt, is de politicus van oordeel dat de WK-trofee moet toekomen aan het land dat het beste speelt. ‘Ik zie dat Duitsland nu aan de betere kant is.’
‘Wil Suriname zijn voetbalniveau opkrikken, dan moet er sprake zijn van een gedegen en goed beleid’, oppert de PL-topper. ‘Niet de mannen moeten getraind worden om goed voetbal te spelen, maar de piepkleine jongens die talent hebben om te voetballen. In Nederland bijvoorbeeld, worden jongens al vanaf 6 jaar ingeschreven in een voetbalclub.’
Somohardjo die zelf uit een voetbalfamilie beweert te komen en nog steeds een potje voetbal speelt, is van oordeel dat de belangstelling wel aanwezig is onder de burgerij om naar een goede voetbalwedstrijd te kijken. ‘Wanneer wij de Copa Jawa organiseren, kunnen wij 2 stadions vullen, dus de interesse voor voetbal is er wel.’ Hij vindt het heel jammer om te moeten constateren dat de stadions tijdens nationale wedstrijden niet eens voor de helft gevuld zijn. ‘Wanneer Robinhood en Transvaal vroeger speelden, was er geen zitplaats vrij op de tribune. Het stadion was propvol.’ Waar het begon mis te gaan met het Surinaams voetbal, welke in de jaren 80 een piek had bereikt, is moeilijk aan te geven, zegt Somohardjo. ‘Wel is er de gouden regel dat er sprake moet zijn van een goede attitude van de voetballers indien zij het profniveau willen bereiken, alsook juiste voeding, de inzet en het uitgestippelde beleid.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!