‘Nationale Basiszorgverzekering lijkt niet uitvoerbaar’

Diverse oppositionele partijen in DNA hebben hun twijfels over het uitvoerbaar zijn van de Wet Nationale Basiszorgverzekering. Deze wet ligt sinds donderdag onder de hamer van het parlement. VHP -parlementariër Mahinder Jogi wenst duidelijkheid over de doelgroep die met deze nieuwe wet verzekerd zal worden. Ook wil hij weten waar de regering de financiële middelen zal halen om de uitvoering van deze wet te bewerkstelligen.
Wat deze issue gecompliceerder maakt, is volgens Jogi het gegeven dat per 1 juli 2013 de gratis basiszorgverzekering is ingevoerd voor kinderen van 0 tot en met 16 jaar en personen van 60 jaar en ouder (AOV’ers). ‘De vraag is nu wie verzekerd gaat worden, rekening houdende met het feit dat een aantal bedrijven zijn personeel reeds heeft verzekerd en de ambtenaren en hun gezinnen verzekerd zijn bij het Staatsziekenfonds. Daarbovenop komt nog de groep vrijwillig verzekerden. De regering zal moeten aantonen hoe groot de groep is die nog verzekerd zal worden na de aanname van deze wet.’
Jogi had ook vragen over het pakket dat zal worden aangeboden. Hij plaatste kritische kanttekeningen bij het pakket van de gratis basiszorgverzekering die het vorige jaar is ingegaan. Het pakket kent volgens hem enorme beperkingen. ‘Bezitters van een on- en minvermogendkaart van Sociale Zaken en Volkshuisvesting hebben een uitgebreider pakket aan voorzieningen dan personen die een BZSR-kaart bezitten.’ Het lid juicht de wet toe, maar vreest dat de regering niet in staat zal zijn die uit te voeren.
Het doel, de doelgroep en het nut van deze wet moeten volgens Guno Castelen van de SPA nog blijken. Hij plaatste deze kanttekeningen na de opmerking van de voorzitter van de commissie van rapporteurs, Theo Vishnudatt, dat een aantal wetten nog in orde gemaakt moet worden, voordat de Wet Nationale Basiszorgverzekering in werking kan treden.
SM

error: Kopiëren mag niet!