WK 2014 veroorzaakt enorme achteruitgang productiesector

Terwijl het bedrijfsleven in Suriname aangeeft voorbereid te zijn op de gevolgen van het wereldkampioenschap voetbal, zal de rest van de wereld veel verlies lijden tijdens dit wereldevenement. Volgens experts zal WK 2014 zorgen voor miljarden US Dollars aan verlies, doordat functionarissen en werknemers bezig zijn met het volgen van voetbalwedstrijden tijdens werkuren. De voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Ferdinand Welzijn, heeft in eerder stadium aangegeven dat het verlies van productiviteit in Suriname tijdens deze periode tegengegaan kan worden door goede afspraken tussen werkgevers en werknemers te maken. Belangrijk is dat de werkgever er niet onder lijdt.
De VSB-voorzitter geeft aan dat in gevallen waarbij de productie in Suriname achteruit gaat, er bijvoorbeeld afspraken kunnen worden gemaakt dat de werknemer zijn werkzaamheden na de wedstrijden kan afronden. Volgens Welzijn is het bij voorgaande WK-perioden vaker voorgekomen dat werknemers massaal verlof aanvragen. Het komt ook voor dat er geen of weinig aandacht aan de werkzaamheden wordt besteed. Het is volgens hem natuurlijk aan te bevelen dat de mensen worden voorzien van een televisietoestel, omdat dit soms de productie op de werkvloer juist kan verhogen.
Verlies productiviteit buitenland
Huidige cijfers tonen aan dat een verlies van naar ongeveer 1,6 miljard dollar in productiviteit zal worden geregistreerd in de Amerikaanse economie. Dit heeft tot een enorme buzz geleid onder de fans van het team van de Verenigde Staten. Het Amerikaanse voetbalteam nam tot gisteren nog deel aan dit toernooi. Met een 2-1 verlies tegen België mag dit team weer richting VS vertrekken.
Het aantal mensen dat laat aankomt op het werk of het zich melden voor werk is aanzienlijk toegenomen. Daarnaast vallen velen anderen op hun werkplek in slaap, omdat ze tot laat op moesten blijven om naar een van de spelen in verschillende tijdzones, zoals Europa en Azië te kijken. ‘Ik meldde ziek, omdat ik als een patriot wil kijken naar het team van de VS en hen samen met mijn land met mijn vrienden wil ondersteunen’, zei Malia Jackson, een 25-jarige supermarkt kassierster, in het Miami-Dade gebied.
In de VS vinden anderen een manier om op hun werkplek naar de wedstrijden te kijken, maar hun gebrek aan concentratie op het werk en hun afleiding beïnvloeden het werk ook negatief. Hoewel WK tot een aanzienlijk verlies in productiviteit zal leiden, zal het ook sommige economieën stimuleren en banen en kansen voor velen realiseren. Het toernooi wordt om de 4 jaar georganiseerd door de FIFA, het wereldbestuursorgaan dat meer dan 200 lidlanden heeft. Echter kunnen slechts 32 landen zich kwalificeren voor de laatste fase van het WK. En die waren sinds 12 juni 2014 in een sportieve strijd verwikkeld.
FR

error: Kopiëren mag niet!