‘We zijn goed op weg om ons Beleidsplan 2012-2016 voor 100% uit te voeren.’ Dit zei de algemeen directeur van het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN), Antoine Elias. Dit zei hij in het kader van de mijlpaal die het Streekziekenhuis Nickerie vrijdag heeft bereikt. Vrijdag heeft de her-ingebruikname plaatsgevonden van de klasse-kamers van het ziekenhuis. Het gaat om vier kamers en een nieuwe kantoorruimte op de mannenafdeling met een schaftenruimte voor de verpleging. Volgens de verpleegkundig directeur van het LMSZN, Ruben Seedo, voldeden de klasse-kamers, alhoewel zij er netjes uitzagen, niet meer aan de eisen van deze tijd.
‘Dit ziekenhuis is niet zo oud, maar de verschillende afdelingen, waaronder de klasse-kamers, vertoonden tekenen van achteruitgang. ‘Natuurlijk volgen de andere afdelingen ook’, zei hij. Hij geeft aan dat er behoefte was vanuit de patiënten, die gebruikmaken van deze afdeling, om iets beters te hebben en er is invulling daaraan gegeven. De capaciteit aan de klasse-kamers was onvoldoende. Voorheen waren er twee tweede-klasse kamers en twee van de eerste-klasse. Thans heeft het ziekenhuis voor zowel de eerste klasse- als de tweede-klasse kamers, vier bedden beschikbaar voor de klasse-patiënten. Hij spreekt van een zeer comfortabele inrichting en omgeving waarvan deze patiënten gebruik gaan maken.
Een aantrekkelijke omgeving zorgt volgens Seedo voor het sneller herstel van de patiënt, maar natuurlijk is de zorg ook van eminent belang. Met deze twee projecten is er aandacht besteed aan zowel het personeel en de patiënten. Seedo geeft aan dat het noodzakelijk was om een kantoorruimte te bouwen op de mannenafdeling, daar de groei van het personeel de afgelopen jaren is toegenomen. Hierdoor werd de ruimte krap. In deze ruimte kunnen de verpleegkundigen naast het schaften ook gesprekken voeren met de patiënten. Elias hoopt dat het personeel de nieuwe ruimte met de nodige zorg zal onderhouden. ‘Een ruimte bouwen is niets, maar het onderhoud ervan is belangrijk’, zei hij.
Parlementariër Rashied Doekhie is van mening dat een ziekenhuis net als een hotel moet zijn, alleen het doel verschilt. Hij benadrukt dat het ziekenhuis van de gemeenschap is. Hij geeft verder aan dat mensen ziek het ziekenhuis binnenkomen en het personeel en de specialisten proberen hulp te bieden. ‘De mens probeert de mens te helpen en het lukt niet altijd, overal ter wereld gebeurt dit.’ Districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh gaf in zijn toespraak aan dat er een bewustwording op gang gebracht moet worden voor de gemeenschap, waarbij zij aan hun huisarts kunnen aangeven dat zij in hun district behandeld willen worden door specialisten. Want het komt de laatste tijd veel voor dat artsen hun patiënten naar Paramaribo verwijzen voor verdere medische behandeling.