Kostgrondjes prooi van draagmieren

De kostgrondjes te Sipaliwini Savanne zijn het doelwit geworden van de draagmieren. Dit als gevolg van het feit dat er weinig voedsel beschikbaar is in het gebied. ‘Dit gebeurt elk jaar’, zegt de kapitein van het gebied, Ochpatoo Ewka. De oogst in augustus in nu al een mislukte oogst te noemen.
‘Nanga a aleng deng miera e kon moro krasie’, zegt een bezorgde kapitein. ‘Er worden steeds weer kostgrondjes open gekapt en het lijkt steeds alsof de mieren ruiken waar we naar toe gaan.’ Niet iedereen beschikt over de financiën om naar de stad te reizen om bestrijdingsmiddelen te halen. Het grootste deel van de cassave, bananen en zoete patat zijn vernietigd. De kostgrondjes liggen dichtbij de grens van Brazilië. Vorig jaar tijdens de mierenplaag speelde president Desi Bouterse in en stuurde voedselpakketten voor de gemeenschap aldaar.

error: Kopiëren mag niet!