Een waarde toekennen aan natuurlijke hulpbronnen

Een waarde toekennen aan natuurlijke hulpbronnen
Een waarde toekennen aan natuurlijke hulpbronnen (1)Suriname is zich niet bewust van wat de waarde is die de natuurlijke hulpbronnen bezitten. Dit kan veranderen wanneer men begint met natural capital accounting. Natural capital accounting is een proces, waarbij er berekend wordt wat de totale voorraad van natuurlijke hulpbronnen is en de stroom van middelen en diensten die een ecosysteem kan leveren. Door een waarde te bepalen, in fysieke vorm of in monetaire vorm, kan het proces de overheid informeren en kunnen bedrijven en consumenten besluiten nemen als het gaat om natuurlijke hulpbronnen.
D. Hoffman van Conservation International (CI) legde tijdens de milieupublicatie deze week uit dat CI hierin een rol wil spelen. Ten opzichte van andere landen heeft Suriname een enorme hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen. Cijfers laten zien dat er voor elke persoon, 30 hectare bos beschikbaar is, terwijl wereldwijd dit maar 0,001 hectare is. Ook water komt Suriname niet tekort. Elke inwoner beschikt over 228.000 m3, terwijl dit wereldwijd maar 9,004 m3 is. Deze grote voorraad heeft natuurlijk ook bedreigingen. Er is een 83% groei te zien in de houtsector, terwijl de mijnbouw een groei vertoont van 15%.
‘Het is tijd voor actie. We moeten gaan meten wat er aanwezig is en dit betekent dat accounting toegepast kan worden. Door natural capital accounting kan de natuur in geld uitgedrukt worden.’ Zo zei Hoffman dat 36% van de lage inkomenslanden afhankelijk zijn van het natuurlijk kapitaal. Hoe beter je dat kapitaal managed, hoe beter je kunt investeren.’ Om natural capital accounting op de kaart te zetten, moet de politiek en het bedrijfsleven dit ook willen. ‘Het moet vanuit meerdere kanten benaderd worden’, aldus Hoffman.

error: Kopiëren mag niet!