Groente duurder komende periode

Wim Bajnath, voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, zegt dat het kan dat groente duurder zal worden de komende periode. ‘De buien van de afgelopen tijd waren niet zo hevig dat de groentevelden onder water zijn gelopen, maar we zijn in de grote regentijd, dus kunnen we zwaardere regens verwachten.’ Een beroepslandbouwer zal niet op lage gebieden gaan planten en zal zijn lozingen schoonhouden, maar als de trenzen door Openbaar Groen niet op tijd opgehaald worden, lopen de groentevelden toch onder water’, zegt Bajnath. Door de schade heeft de landbouwer een kleiner aanbod en hoe kleiner het aanbod hoe duurder de groente.
De prijs van tomaten, bladgroente en sopropo is al gestegen. De prijs valt voor Bajnath wel mee en kan nog duurder worden als de zware buien aanhouden. Door de klimaatsverandering is het weer niet meer te peilen. Bajnath zegt dat de regering ook had voorgesteld in kassen te telen, zodat zulke problemen worden voorkomen. Door in kassen te telen, is maar 15% van het probleem opgelost, zegt Bajnath, omdat niet alle groentesoorten in kassen geteeld kunnen worden. Ook is de investering heel groot. Een kast van 200 m² kost al dichtbij USD 10.000. Dat betekent dat je het geld nooit terug kan verdienen met het planten van groenten.

error: Kopiëren mag niet!