Wil Ricardo Panka, over de ruggen van de grondeigenaren, nog een Pankalaan aanleggen?

Middels deze vraag ik u mijn reactie op het stuk “Bijna escalatie in Rijsdijkse bos”,verschenen in uw veelgelezen dagblad op maandag 26 mei 2014 , te willen (doen) plaatsen.
Op donderdag 20 maart 2014 begaf ene heer Hasselbank, zijnde een medewerker van het DNA- lid de heer Ricardo Panka , zich op mijn woonadres aan de Dhoolstraat nummer 27 in het Hannaslustprojekt om mevrouw W.F. Lagadeau die mijn levenspartner is, op te roepen voor een bijeenkomst. Hij hield haar voor dat hij in opdracht van de heer R. Panka haar had opgespoord en overhandigde haar een uitnodiging om te participeren in een bijeenkomst van alle eigenaren van grond, gelegen in de Pararac-lijn te Rijsdijk in het district Para. Mijn partner is eigenares van 1(één) ha. grond in het areaal van ongeveer tweehonderd (200) ha. Hij hield haar verder voor dat het DNA-lid wilde bemiddelen om te komen tot de ontsluiting van dat gebied teneinde de eigenaren na lange jaren in de gelegenheid te stellen om hun percelen te kunnen bereiken.
Op zaterdag 22 maart 2014 om 16.10 uur begaven mijn partner en ik ons naar de multifunctionele zaal verbonden aan het commissariaat te Onverwacht. Panka gaf aan begaan te zijn met de onmogelijkheid van de eigenaren om, jarenlang, hun perceel niet te kunnen bereiken, omdat de overheid haar verplichting ter ontsluiting van het gebied niet (kon) uitvoer(en)de . Hij gaf aan zich te willen inzetten om te bewerkstelligen dat de ontsluiting eindelijk toch nog kon plaatsvinden. Hij had de landmeter de heer Amelo en een vertegenwoordiger van LBB als deskundigen uitgenodigd om technische informatie te verschaffen aan het gehoor. Wat ons van meet af bevreemdde was de aanwezigheid van het stichtingsbestuur van het areaal “Wi Gron”. Dat areaal grenst aan het areaal “Pararac- lijn”, maar heeft daar verder niets mee te maken. De voorzitter van Wi Gron gaf, gaandeweg de bespreking aan, dat het areaal van de 75 eigenaren aanwezig, deel zou uitmaken van de Ornamibo-lijn . Dit werd gelijk door ons en de landmeter alsook de vertegenwoordiger van LBB gecorrigeerd, omdat dat bezijden de waarheid was. Verder probeerde die voorzitter het gehoor wijs te maken, dat de grond van ons was, maar de bomen niet. Ook dat was bezijden de waarheid en werd terstond door de deskundigen en ik gecorrigeerd. De vertegenwoordiger van LBB legde de aanwezigen daarna uit dat ze allen machtiging moesten verlenen aan LBB, die dan tellers zou sturen om alle bomen op het areaal te tellen en te categoriseren naar soort, kwaliteit en aantallen. Hij zou ons dan een ruwe schatting kunnen geven wat het hout de eigenaren zou kunnen opbrengen bij verkoop. De landmeter hield ons voor dat hij de lijnen zou aangeven en aanleggen daar waar de wegen moeten worden geprojecteerd (ongeveer 18 km weg). Hij zou dan de percelen opnieuw voorzien van een nummer. Hij heeft namelijk voor de 25 eerste eigenaren de percelen opgemeten en de grenspalen geplaatst. Hij heeft ook de perceelkaarten van o.a. de eerste 25 eigenaren opgemaakt en verstrekt. Daarop werden de volgende afspraken gemaakt met de landmeter en LBB:
1] De landmeter Amelo werd door de eigenaren toestemming verleend om samen met de vertegenwoordiger van LBB het voorbereidend werk te doen om te komen tot het kunnen rooien en verkopen van de aanwezige hoeveelheid hout.
2] Op de medewerker van de heer Panka, de heer Hasselbank, werd door de eigenaren, op voorstel van ondergetekende, een beroep gedaan om zaken administratief (kopiëren perceelkaart/opvragen hypothecair uittreksel) in orde te maken voor hen.
3] De landmeter en LBB gaven ons aan dat ze twee maanden nodig zouden hebben om die voorbereidingen af te ronden en ons daarvan verslag te komen doen. Ze spraken met ons af dat ze ons op zaterdag 31 mei 2014 verslag zouden doen op de zelfde locatie te Onverwacht .
4] Ten slotte werd door meneer Panka, in samenspraak met de eigenaren, besloten om op zaterdag 24 mei 2014 om 09.30 uur te verzamelen in de Rijsdijk weg om een oriëntatie bezoek te brengen aan het areaal “Pararac-lijn”. De vergadering werd toen verdaagd.
Op zaterdag 24 mei 2014 waren mijn partner en ik present op de plaats van verzamelen aan de Rijsdijkweg. Het bleek ons dat van de ongeveer veertig aanwezigen, slechts een derde deel van de aanwezigen van de bijeenkomst op Onverwacht aanwezig was. De overige aanwezigen waren geen eigenaren. Ik vermoed sterk dat het om aanhangers van meneer Panka ging aan wie hoogstwaarschijnlijk beloftes gedaan waren. De landmeter en LBB-vertegenwoordiger zouden aanwezig zijn. Wat schetst onze verbazing, het bestuur van “Wi Gron”is wederom aanwezig. We liepen ongeveer 200 meter over een heel slecht onderhouden en dichtgroeiende weg. Dan konden we niet verder naar de grens van het areaal waar we grond hebben. De laatste 100 – 150 meter naar de begingrens van “Pararac-lijn” is dichtbegroeid.
Meneer Hasselbank begint met een ellenlang verhaal waarbij hij aangeeft dat hij een “verkenner” zou hebben betaald (SRD 17.000) om piketten te plaatsen in het dichtbegroeide weggedeelte voorlangs het areaal van Stichting “Wi Gron”. De eigenaren hebben meneer Hasselbank geen toestemming gegeven om mensen aan te trekken om werkzaamheden van de landmeter uit te gaan voeren. De landmeter noch de vertegenwoordiger van LBB was aanwezig hetgeen vreemd was. Op een opmerking van mij dat wij hier waren om ons te oriënteren en niet om ellenlange verhalen aan te horen in de felle zon met donkere regenwolken op de achtergrond, reageerden hij en Panka geïrriteerd door de stellen dat wij aan de zogenaamde verkenner moesten vragen wat hij allemaal was tegen gekomen bij het plaatsen van de piketten. Ze probeerden de aanwezigen af te schrikken door aan te geven dat de verkenner tijgers, aboma’s , Braziliaanse bijen en wat dies meer zij had moeten trotseren. Ze waren uiteindelijk wel bereid ons te brengen naar het areaal, doch gaven aan dat dit op eigen risico zou zijn. Op een vraag van mijn partner wat voor machtiging wij zouden moeten tekenen, antwoordde hij dat we hem moesten machtigen om het hout te rooien en te verkopen. Uit de opbrengst zou niet alleen het areaal van ons worden ontsloten, maar ook het weggedeelte voorlangs “Wi Gron”. Ik gaf aan dat hij in zijn toespraak gewag had gemaakt dat, indien er landbouwers waren in de groep die wilden meehelpen om Suriname te helpen maken tot de voedselschuur van de wereld, die personen grond moesten krijgen ter verbouwing van landbouwproducten.
Ik maakte de opmerking dat ik hoopte dat dit niet zou gaan ten koste van de grondeigenaren en toen werd hij boos. Hij kreeg ondersteuning van zijn aanhangers, die, hopend een stuk grond te verwerven, te keer wilden gaan tegen mij. Op mijn vraag waarom de deskundigen (landmeter en LBB) afwezig waren en waarom er nu werd gesproken over machtiging van Hasselbank en waarom deze zaken niet , zoals afgesproken met de deskundigen, niet op zaterdag 31 mei met die deskundigen worden aangekaart, gaf meneer Panka mij toen aan: wat als het niet gelukt is. Waarop ik hem antwoordde: dan moeten de twee deskundigen ons dat aangeven; aangeven waarom het niet gelukt is en ons aangeven binnen welk tijdbestek het wel kan/zal lukken. Aanwezigen, die geen grond daar bezitten, begonnen te keer te gaan en mijn partner en ik besloten ons terug te trekken. Ik zei tegen Panka dat ik op 31 mei wel aanwezig zou zijn. Met mij vertrokken nog enkele grondeigenaren. Het gros van de eigenaren was afwezig en ik vind dat heel opmerkelijk.
Thuis aangekomen besloot mijn partner haar kopie perceelkaart en haar hypothecair uittreksel terug te vragen. Ze belde met Hasselbank, die haar botweg voorhield dat ze eerst zal moeten betalen (SRD 17000 : 75 ) alvorens hij die stukken aan haar zou afgeven. Ze herinnerde hem toen eraan dat ze betaald had voor het maken van de stukken (75 x SRD 20) en dat ze geen enkel verhaal wilde horen . Hij belde toen af. Kort daarop belde hij terug en zei tegen haar dat ze haar stukken mocht opalen aan de Bijlhoutweg en wel 1ste zijstraat links, Wilnor Pankalaan bij de woning van meneer Ricardo Panka. We hebben dat dezelfde dag opgehaald.
Wil meneer Panka, over de ruggen van de grondeigenaren heen, ook op ons areaal een Pankalaan laten aanleggen? Is het zijn bedoeling dat de eigenaren van de Pararac-lijn de baten van het rooien en de verkoop van hun hout moeten delen met het bestuur van “Wi Gron”? Waarom zijn de deskundigen door meneer Panka en Hasselbank aan de kant gezet ? Is het zijn bedoeling om grond van de eigenaren aan anderen te doen toekomen? Mijn partner en ik doen op meneer Panka en Hasselbank een dringend beroep om geen millimeter grond en geen centmeter hout in te korten op haar perceel van 1 ha.
Aan de overige eigenaren een welgemeend advies: let op uw zaak en laat u niet misleiden .
W.F. Lagadeau
H. Neus

error: Kopiëren mag niet!