Paul Somohardjo: ‘Brunswijk is nu de baas binnen de coalitie’

De voorzitter van de PL, Paul Somohardjo, heeft informatie dat Ronnie Brunswijk van de Abop het nu voor het zeggen heeft binnen de Megacombinatie. ‘De NDP die eerder haar mond vol had van bedreigingen, is noodgedwongen zich rustig te houden. De NDP geeft geen enkele kick. Moest ik het zijn geweest, dan moest je de NDP horen, dat ik een chanteur ben en noem maar op.’
Volgens Somohardjo is het overduidelijk dat door het uitzetten van de PL door Bouterse er een machtsverschuiving heeft opgetreden binnen de coalitie. Waar de NDP het voor het zeggen had, is zij genoodzaakt om haar mond dicht te houden. ‘Het is Brunswijk die het nu voor het zeggen heeft.’ Brunswijk op zijn beurt zou zich zich bewust zijn van zijn rol binnen de coalitie. ‘En hier maakt hij ook gretig gebruik van door zijn machtsvertoon niet onder stoelen en banken te steken’, zegt Somohardjo. ‘Uitlatingen van hem als ‘let me see your motion’, waren juist bedoeld aan het adres van de NDP. Moest ik het hebben gezegd, dan zou de NDP mij beschuldigen van verraad.’
Somohardjo denkt dat Bouterse niet verwacht had dat de politiek zo een rigoureuze wending zou nemen. ‘Misschien had Bouterse verwacht dat ik een knieval voor hem zou maken, toen hij mij de brief gaf dat ik uit de coalitie ben gezet. Ook had hij misschien niet verwacht dat mijn ministers zo snel hun portefeuille ter beschikking zouden stellen. Hij had niet verwacht dat de oppositie mij zo snel zou accepteren.’ Somohardjo is van oordeel dat ‘Bouterse een heel grote denkfout heeft gemaakt’. ‘En dat heeft hem de das omgedaan, waardoor hij politiek wankel is komen te staan.’
Voor Somohardjo is het meer dan duidelijk dat samenwerken met de NDP ‘de eigen dood betekent’. ‘Ik praat uit ervaring, ik weet er alles van. We hebben een bagage aan ervaring meegekregen wat betreft samenwerken met de NDP.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!