Bewoners Balingsoela: “Commissie Ordening Goudsector moet weg”

De bewoners van het dorp Balingsoela in het district Brokopondo zijn moe van de Commissie Ordening Goudsector (OGS). Dorpsbewoner Sergio Maabo vertelt aan de krant dat de bewoners van het dorp geen werkzaamheden mogen uitvoeren op de ‘weg van Suralco’ die leidt naar de hulpdam, omdat de OGS ter plekke een tweede poort heeft geplaatst. Daarmee is ook de toegang tot de kostgronden gebarricadeerd. Ook zouden de OGS-manschappen zware wapens ter plekke geplaatst hebben om de bewoners van het dorp af te schrikken. Maabo weet dat ‘volgens normaal gebruik’ de ongeveer 700 bewoners van het dorp gebruik mogen maken van de weg, zolang zij de sleutel bij de kapitein van het dorp halen. In geval de sleutel niet beschikbaar is, zijn er twee paadjes naast de poort aangelegd, zodat de dorpelingen gemakkelijk hun kostgronden kunnen bereiken. De OGS heeft thans op de hele brug zand geplaatst, waardoor mensen niet meer aan de zijkant kunnen lopen. De manschappen van de OGS staan zwaar bewapend bij de tweede poort en zien erop toe dat niemand toegang meer krijgt tot de kostgronden. Aangifte bij de politie heeft ook geen positief resultaat opgeleverd. De mensen zijn volgens Maabo afhankelijk van de kostgronden.
Van de OGS mogen de dorpelingen niet meer aan kleinschalige goudwinning in het gebied doen. Dit zorgt voor veel ontevredenheid onder de bewoners, die van mening zijn dat zij recht hebben op de gronden aldaar, omdat zij generaties daar hebben gewoond en het hebben onderhouden. Bovendien zouden anderen nu toch bezig zijn met de goudwinning en de OGS zou dat toelaten.
Op 21 mei zijn de bewoners van Balingsoela overgegaan tot het barricaderen van de Afobakkaweg die leidt naar Brokopondo Centrum. Door tussenkomst van minister Edward Belfort van Justitie en Politie en de parlementariërs Ronny Brunswijk en Diana Pokie is het toch gelukt om de situatie onder controle te krijgen. De bewoners waren dinsdag uitgenodigd voor een bespreking met de president. DNA-lid Diana Pokie geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat het gesprek met de president normaal voortgang heeft gevonden en dat de regering en de betrokken parlementariërs er alles aan doen om de situatie zo spoedig mogelijk te herstellen.
FR

error: Kopiëren mag niet!