Arnold Kruisland: ‘NDP heeft onderwijsminister voor haaien gesleurd’

‘De minister van Onderwijs en Volksontwikkeling moet de eer aan zichzelf houden. De NDP heeft hem gewoon voor de haaien gesleurd’, zegt de oud-diplomaat en -parlementariër Arnold Kruisland van de NPS. ‘Het is voor het eerst binnen de historie van Suriname voorgekomen dat het beleid op het ministerie van Onderwijs volledig is afgekeurd door de oppositie. Vanwege het feit dit ministerie van belang is voor de vorming van de jeugd, heeft de oppositie in het verleden grotere ondersteuning geboden bij aanname van de begroting. De aanname van de begroting met 26 stemmen voor en 23 tegen is een ernstige blamage voor de minister. De begroting is maar met 3 stemmen meer aangenomen.’ Kruisland vindt dit een belediging aan het adres van de minister. ‘Zo een jonge kerel.’
Kruisland vindt dat de minister moet gaan beseffen dat zijn beleid merendeels is afgewezen. Hij moet zijn beleid zodanig wijzigen dat hij weer vertrouwen wint van de oppositie. Tijdens de begrotingsbehandeling heeft de onderwijsminister zijn beleid niet kunnen verdedigen. Het is Kruisland ook opgevallen dat de coalitie niet een moment in de bres is gesprongen om het beleid op Onderwijs en Volksontwikkeling te verdedigen. ‘De coalitie heeft niet eens de moeite gedaan om de minister in bescherming te nemen.’ Vlak na zijn aantreden als minister heeft de bewindsman tal van strubbelingen gekend. Recent was dat nog met de kwestie van de zwangere Natin-docenten die door de minister meteen voor het gerecht werden gesleept. ‘Al deze zaken en dan ook nog dat de begroting met slechts 3 stemmen meer is aangenomen, heeft het imago van de minister helemaal niet vergroot.’
De oud-diplomaat plaatst ook kritische kanttekeningen met betrekking tot het vertrouwen dat studenten hebben voor de bewindsman.
De fractie van de PL, die eerder door de NDP uit de Megacombinatie is gezet, heeft tegen de begroting van Onderwijs en Volksontwikkeling gestemd. Ze heeft wel voor de begroting van LVV, Handel en Industrie en Binnenlandse Zaken gestemd. Dit gedrag is volgens Kruisland wel politiek fatsoenlijk te noemen. Maar dat de PL zich bij de overige ministeries onthouden heeft van stemming, wordt door Kruisland afgekeurd. ‘Dat wil zeggen dat je de deur aan beide kanten openhoudt. Als je in feite hebt afgedaan met deze regering, waarom kan je dan niet tegen de overige ministeries stemmen?’ Volgens Kruisland is dit gedrag niet goed te noemen, vooral in een periode van een jaar voor de verkiezingen waar de PL op het punt staat in zee te gaan met andere politieke organisaties. ‘Je geloofwaardigheid en betrouwbaarheid komen in het geding. De PL moest in feite ook daadkracht tonen door tegen de overige ministeries te stemmen.’ Dagblad Suriname sprak ook met Paul Somohardjo. ‘Stemmen voor de begroting van LVV, HI en Binnenlandse Zaken ligt aan het feit dat ministers en overige beleidsmakers van Somohardjo tot op het laatste moment hadden meegewerkt aan de begroting. Je kan toch niet spugen op je eigen eten’, redeneert hij. Dat de PL-fractie zich onthouden heeft van stemming bij de overige ministeries, heeft niet te maken met het openhouden van de deur aan beide kanten, zegt Somohardjo. Zijn stemgedrag heeft hij voor de stemming voorgehouden aan de oppositie. ‘Het heeft absoluut niets te maken met wantrouwen en onbetrouwbaarheid.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!