Paul Somohardjo: ‘NDP heeft geen grote mond meer’

‘De NDP heeft geen grote mond meer’, constateert de voorzitter van de PL, Paul Somohardjo, tegenover Dagblad Suriname. Toen de PL nog deel uitmaakte van de regeringscoalitie, ‘werd door de voorzitter van de NDP, Desi Bouterse, diverse malen bedreigende taal geuit aan het adres van zijn partners waaronder vooral de PL’. ‘Maar nu kan de NDP niets doen, de Abop bedreigt en de NDP kan niet eens haar mond openmaken. De KTPI bedreigt ook en de NDP kan niets zeggen. Wanneer de KTPI en de Abop naar links gaan, moet de NDP ook naar links, wanneer ze naar rechts aan, moet de NDP ook naar rechts.’
Somohardjo zegt dat de NDP in ernstig gevaar zit met weinig steun in DNA. ‘Wij waren bereid te sterven voor de NDP, val toch een beetje flauw voor ons.’ Voor Somohardjo is samenwerking met de NDP nooit meer mogelijk. Ook al mocht Bouterse hem uitnodigen en zijn verontschuldigingen aanbieden, voor Somohardjo is het over en uit. Integendeel is Somohardjo gaan beseffen dat de partijen die samenwerken met de NDP, gedoemd zijn te mislukken.
Inmiddels heeft Somohardjo ‘een rijke bagage aan ervaring meegekregen wat betreft samenwerken met de NDP’. Deze deelt hij ook graag met Dagblad Suriname. ‘We hadden LVV, we konden niet ademen daar. Hij moest een rijstorgaan in het leven roepen. En bij Onderwijs, hij haalt onze directeur weg en wanneer we iets zeggen dan zegt Bouterse dat wij ministeries willen politiseren. Wel, laat hij al de ministeries depolitiseren, laat hij zijn eigen kabinet depolitiseren.’ Volgens Somohardjo heeft hij tijdig signalen gestuurd naar Bouterse om hem kenbaar te maken dat de samenwerking niet goed verloopt. ‘Dan noemt hij ons chanteurs en staatsvijanden wanneer wij signalen naar hem sturen.’
Voor Somohardjo is een ander tijdperk aangebroken waar hij alle aandacht heeft naar de komende verkiezingen toe. Tot nog toe is een politiek blok gevormd door het Nieuw Front, de PL, de BEP en de KTPI. Er is al afgesproken om samen te werken op rr- en dr-niveau. Maar Somohardjo benadrukt dat er alles aan gedaan zal worden om geen enkele stem te verbrassen. ‘Dit houdt in dat het noodzakelijk is om in bepaalde districten ook samen te werken op DNA-niveau. Wij willen geen enkele stem zomaar weggeven.’ Somohardjo zegt dat hij zich binnen een politieke combinatie bevindt, waar ook de andere partners zeggenschap hebben. ‘Ik wil niet het verwijt krijgen dat ik alle stemmen naar mij wil toetrekken. De stemmen moeten in alle oprechtheid en eerlijkheid verdeeld worden.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!