Meer gevallen van chikungunya in het Caraïbisch Gebied

Zelfs de Amerikaanse nieuwsberichten spreken over de ‘pijnlijke verspreiding van chikungunya in het Caribisch Gebied’, en er wordt nu in St. Kitts bevestigd dat het eiland al 20 gevallen van het chikungunya-virus heeft. De bevestiging werd gedaan door de Chief Environmental Health Officer van het eiland, Alexander Riley. Het virus heeft zich snel verspreid over de regio, hetgeen ertoe heeft geleid dat het hoofd van de Caribbean Public Health Agency (Carpha), James Hospedales, het als een epidemie heeft afgekondigd.
Alle eilanden in de regio hebben opgevoerde surveillance en gaan er hard tegen aan met het voeren van bewustwordingscampagnes bij huis- en bedrijfseigenaren om zodoende hun omgeving vrij van broedplaatsen te houden. Daarnaast adviseert het medisch personeel om gebruik te maken van muggenspray en de bejaarden en baby’s goed in bescherming te nemen. Alexander Riley verklaarde verder dat zijn afdeling extra maatregelen zal treffen om de verspreiding van het virus te voorkomen.
Suriname voorbereid
Het Caribisch Gebied heeft in december 2013 voor het eerst kennis gemaakt met het chikungunya-virus toen het in St. Maarten werd ontdekt. Meer dan 4.108 gevallen werden in 14 landen gerapporteerd. Chikungunya is tot nu voorgekomen in Anguilla, Aruba, Virgin Islands, Haïti, Dominica, de Dominicaanse Republiek, Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique, St. Barthelemy, St. Kitts and Nevis, St. Lucia, St. Vincent and the Grenadines en St. Maarten. Bij de achtste Zuid-Amerikaanse gezondheidsraad van Unasur in maart gaf de directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) aan dat men in een vergevorderd stadium was wat de voorbereiding betreft en kennis van deze ziekte. Verder gaf hij aan dat de acties die genomen worden bij het voorkomen van dengue ook gehanteerd kunnen worden bij het voorkomen van chikungunya, zoals het bestrijden van broedplaatsen. Lesley Resida, die ook de waarnemend directeur van het ministerie van Volksgezondheid is, gaf aan dat er een gezamenlijk Unasur-beleid gevoerd zal worden ten aanzien van de verschillende gezondheidsvraagstukken binnen de regio.
Chikungunya is een virale ziekte, die voornamelijk door de Aedes Aegypti muskiet wordt veroorzaakt en dengue-achtige symptomen geeft. Symptomen van de ziekte zijn een plotselinge hoge koorts, ernstige pijn in de polsen en enkels, spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid en huiduitslag.

error: Kopiëren mag niet!