Suriname nog eens 50 staatsburgers rijker

Suriname nog eens 50 staatsburgers rijkerHet aantal staatsburgers van Suriname is sinds vanmorgen toegenomen met 50 personen die het Surinaams burgerschap hebben aanvaard. Het gaat in deze om 29 Guyanezen, 5 Chinezen, 13 Haïtianen, 2 Marokkanen en 1 persoon van India die middels naturalisatie het Surinaams burgerschap hebben verkregen. De naturalisatieceremonie vond gisteren plaats in bijzijn van minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken en de directeur van Binnenlandse Zaken, Adjaykoemar Moensi. De nieuwbakken Surinamers ontvingen, na het tweede couplet van het Surinaamse volkslied gezongen te hebben, hun certificaat, waarop staat aangegeven dat zijn vanaf die dag Surinamer zijn, hun registratiebewijs en hun ID-kaart. Leilis sprak de hoop uit dat de nieuwbakken Surinamers hun plichten, die gekoppeld zijn aan het Surinaams burgerschap, trouw zullen vervullen. Verder vroeg hij hen ook om de eenheid en harmonie in het land hoog te houden.
‘U bent allen met een eigen reden naar Suriname gekomen en hebt bewust geopteerd voor het Surinamerschap. Maar u woont ook al enkele jaren in dit land, u werkt er en sommigen van u hebben hier uw gezin gesticht. U voelt zich hier thuis en heeft op basis van uw ervaringen – in én met dit land – de bewuste keuze gemaakt om staatsburger van Suriname te worden. Wij nemen daarom aan dat u zich verbonden voelt met het land en beseft dat vanaf nu de Surinaamse wetten ook voor u gelden en dat u de grondwettelijke orde van de Republiek Suriname, haar vrijheden en rechten zal respecteren’, sprak minister Leilis. Hij deelde de nieuwe Surinamers ook mee dat van hen verwacht wordt dat zij hun medeburgers lief hebben, dat zij de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt trouw zal vervullen en dat zij de eer van het land hoog zullen houden en samen met de andere medeburgers de eenheid en harmonie van dit land zullen waarborgen. ‘Het moet duidelijk zijn, zowel voor u als voor ons, dat het de liefde voor dit land is welke ons samen bindt, en dat die liefde ook weer van ons uitstraalt, aldus Leilis.
Lorenzo Maxwel geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat hij zijn hele leven in Suriname heeft gewoond. Alleen bij zijn geboorte was hij 3 dagen in Guyana. Hij geeft verder aan dat het 3 jaren heeft geduurd voordat hij de Surinaamse nationaliteit kon krijgen. Op de vraag of het niet te lang geduurd heeft, antwoordde hij dat men een beetje geduld moet kunnen opbrengen, want dit soort zaken nemen wat tijd in beslag.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!