Meer gevallen van chikungunya bevestigd in St. Vincent

Meer gevallen van chikungunya bevestigd in St Vincent en de Grenadines.1Het ministerie van Volksgezondheid van St. Vincent en de Grenadines heeft tot op dit moment 39 gevallen van besmetting met het chikungunya-virus op het eiland bevestigd. Het ministerie noteerde 37 op Bequia en 2 op het vasteland van St. Vincent. Het ministerie is met de particuliere sector en andere belanghebbenden bezig met een multisectorale benadering voor bestrijding van deze ziekte. Daarnaast zijn verschillende openbare outreach programma’s gehouden om bewoners te informeren over het virus. Volgens het ministerie zullen meer van deze programma’s volgen over het hele land. Er werd ook een beroep gedaan op de bewoners om de nodige maatregelen te treffen als het gaat om het bestrijden van het chikungunya-virus. Ook controlemaatregelen zullen geïmplementeerd worden naar de gemeenschap toe.
Tot op heden is het chikungunya-virus bevestigd in Anguilla, Aruba, Virgin Islands, Dominica, Dominicaanse Republiek, Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, St Barthelemy, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Sint Maarten (Nederlands gedeelte) en St Martin (Frans gedeelte). Het hoofd van de volksgezondheidsautoriteit Carpha in het Caribische gebied, James Hospedales, heeft verklaard dat het chikungunya-virus epidemische proporties in het Caribisch gebied heeft bereikt.
BOG is voorbereid
In maart is het laboratoriumpersoneel van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) getraind door het Erasmus Laboratorium Rotterdam. Daardoor hoeft er geen materiaal opgestuurd te worden naar Europa om pas na vier weken resultaat te krijgen. Dezelfde informatie die geldt voor dengue geldt ook voor chikungunya. Alle gezondheidswerkers zijn al in kennis gesteld over het chikungunya-virus. ‘De voorlichting is opgevoerd te Albina en te Zanderij’, zegt Lesley Resida, directeur van het BOG. Aan de reisbureaus is ook de nodige instructies doorgespeeld om zo de informatie over te brengen naar de reizigers van en naar het Caribisch gebied. Bij de achtste Zuid-Amerikaanse gezondheidsraad van Unasur werd er een ministeriële meeting gehouden. De focus van Suriname lag bij de gezondheidskwesties zoals obesitas en overgewicht, dengue en chikungunya en de beleidsvoering. Lesley Resida die ook de waarnemend directeur van het ministerie van Volksgezondheid is, gaf aan dat er een gezamenlijk Unasur-beleid gevoerd zal worden ten aanzien van de verschillende gezondheidsvraagstukken binnen de regio. Lidlanden hebben nog veel te maken met dreigingen van bepaalde ziektes en chronische aandoeningen.

error: Kopiëren mag niet!