In beslag genomen Skalians mogen niet geveild worden

INBESlaggenomenBardacon Ernesto, de eigenaar van de zogenaamde skalians die in april door de Dienst der Directe Belastingen in beslag werden genomen, heeft de rechtszaak die hij tegen de Staat Suriname had aangespannen, gewonnen. Kantonrechter Anand Charan verbood de gedaagde, in deze de Staat Suriname, om tot openbare verkoop over te gaan van de in beslag genomen goederen. De openbare verkoop was aanvankelijk voor maandag 5 mei 2014 gepland. De gedaagden mogen niet overgaan tot executie totdat de Raad van Beroep ingesteld bij artikel 59 Wet Inkomstenbelasting heeft beslist op de door Bardacon ingestelde beroepen. De magistraat heeft hierbij ook de beslaglegging van de in beslag genomen pontons opgeheven. Indien de staat geen uitvoering geeft aan het vonnis, moet zij een dwangsom van SRD 100.000 per dag betalen tot een maximum van SRD 10.000.000.
De Belastingdienst heeft in april tijdens een actie een aantal van deze drijvende goudmijnbedrijven in beslag genomen nadat de eigenaren niet konden voldoen aan hun betalingsverplichting. Vanwege de vele miljoenen dollars die hiermee gemoeid gaan, werden de belastingambtenaren en leden van de Commissie Ordening Goudsector (OGS), uit veiligheidsoverwegingen tijdens de operatie begeleid door politietroepen. De Belastingdienst had in totaal miljoenen geclaimd van eigenaren van de zogeheten skalians. De dienst had een jaar of twee geleden informatie van de OGS verkregen dat er skalians actief waren op de Marowijnerivier, waarbij registratiegegevens werden doorgespeeld. Er zijn toen op ongeveer 17 skalians aanslagen opgelegd en exercities gepleegd over de minimale goudproductie van de skalians. De skalian-houders zouden vaak zijn uitgenodigd voor een betalingsregeling, maar de reactie was zeer teleurstellend. De Belastingdienst vond dat het meer dan hoog tijd was om over te gaan tot actie.
FR

error: Kopiëren mag niet!