Grote belangstelling voor discussieavond ‘Suriname Compleet?’

Grote belangstelling voor discussieavond 1
Grote belangstelling voor discussieavond 2In een bomvolle vergaderzaal van de VHP is er een discussieavond gehouden met als onderwerp ‘Suriname compleet?’. De inleider was mr. dr. Lachman Soedamah en Radjen Kisoensingh, voormalig secretaris van de Nationale Grenscommissie. Onder de aanwezigen bevonden zich ook de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, en parlementariër Radjkoemar Randjietsingh. De grensgeschillen tussen Suriname en zijn buurlanden, dat ongeveer 18000 vierkante kilometer groot is, met zijn erfenis uit het koloniale verleden werd onder andere besproken door Soedamah. Hij heeft vanaf 2009 onderzoek gedaan naar de oorzaken en problemen die ten grondslag liggen aan het nog niet definitief vaststellen van de Surinaamse grenzen. Naast het grensconflict tussen Suriname en Guyana zijn ook landen maritieme grensgeschillen en regelingen tussen Suriname en Frans- Guyana en Brazilië behandeld. Tijdens de discussieavond is naar voren gekomen dat Brazilië haar grenzen het best heeft geregeld. Met het behandelen van de verschillende grensgeschillen in Latijns-Amerika wordt nagegaan op welke wijze de landen hun problemen hebben aangepakt om tot een oplossing te komen. Er zijn verschillende invalshoeken en perspectieven gepresenteerd die kunnen bijdragen tot het oplossen van de Surinaamse grensgeschillen.
Suriname moet niet stil blijven zitten
Enkele van de richtlijnen die Suriname zou kunnen hanteren bij het oplossen van de grensgeschillen is het kanaliseren van de nationalistische gevoelens, het verbod op gebruik van geweld, het ontwikkelen van grensbeleid en bereidheid tot samenwerking tonen. Soedamah benadrukt echter dat het land niet stil moet blijven zitten. Door niets te doen kan Suriname een deel van het grondgebied dat zij claimt, kwijtraken. Verder is ook benadrukt dat de Surinaamse bevolking meer geïnformeerd moet worden over de grensgeschillen, die er zijn met de buurlanden en wat er daaraan gedaan wordt. De organisatie van deze avond lag in handen van het Jagernath Lachmon Wetenschappelijk Bureau en de VHP Mediacommissie.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!