Vaccinatieweek te Boskamp

Elk jaar wordt de Vaccinatieweek in de Amerika’s (VWA) gevierd in alle lid landen van de Paho. Dit jaar wordt de twaalfde Vaccinatieweek ook in Suriname gevierd van 26 april tot en met 3 mei 2014. Sinds de eerste VWA-viering in 2003, zijn er meer dan 465 miljoen mensen gevaccineerd in dit kader. In de Vaccinatieweek wordt extra benadrukt dat vaccinaties bereikbaar en toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Vooral personen die in slechte sociaaleconomische omstandigheden verkeren, zijn een belangrijke doelgroep. Deze week wordt ook gebruikt om bewustwording over het belang van vaccinatie te vergroten onder de gemeenschap. Vaccinaties in Suriname hebben ertoe geleid dat er geen gevallen van polio en mazelen meer voorkomen in Suriname. Het thema van de Vaccinatieweek wisselt elk jaar en in Suriname is het thema: “Vaccinatie, een gedeelde verantwoordelijkheid”. Met dit thema wordt benadrukt dat iedereen in de gemeenschap een rol heeft binnen het vaccinatieprogramma. Als iemand zich laat vaccineren betekent het bescherming voor zichzelf, maar ook voor anderen, doordat de ziekte dan niet meer verspreid wordt.
Het regionale thema van de VWA is “Vaccination Your Best Shot”. Met dit thema wordt een verband gelegd met de komende Wereld Kampioenschappen in Brazilië. Op plaatsen waar miljoenen mensen bij elkaar komen, is de kans op uitbreiding van infectieuze ziekten, zoals mazelen en rubella, groter. Het is dus belangrijk dat men gevaccineerd is, zodat men beschermd is tegen het oplopen van deze ziekten.
De start van de Vaccinatieweek zal plaatsvinden op 28 april te Boskamp, Groningen. Dit jaar zal de start, net als vorig jaar, gezamenlijk met Guyana afgekondigd worden. Hiervoor zullen speciaal enkele hoogwaardigheidsbekleders van het Guyanese ministerie van Volksgezondheid naar Suriname afreizen. Op deze dag zullen kinderen van Boskamp gevaccineerd worden. Daarnaast zullen er ook activiteiten op het gebied van gezondheidsvoorlichting en sport voor de kinderen plaatsvinden. De activiteiten zijn een gezamenlijk initiatief tussen BOG, RGD, MZ en de Bestuursdienst van het district Saramacca. Ook de Paho en Unicef ondersteunen dit initiatief. De Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending zullen beiden outreach doen in gebieden met een lage vaccinatiedekking. Dit betekent dat er deze week extra activiteiten uitgevoerd zullen worden om kinderen te bereiken die achter zijn op hun vaccinatieschema. Dit houdt in dat ouders speciaal worden opgeroepen om naar de polikliniek te gaan of dat een team verpleegkundigen huis aan huis zal gaan om de kinderen te vaccineren. Tijdens de hele Vaccinatieweek kan men elke morgen naar de consultatiebureaus van de RGD en MZ voor het laten vaccineren van kinderen tussen nul en vijf jaar.

error: Kopiëren mag niet!