Eerste ziekenhuis met operationeel rampenplan

Het Diakonessenhuis is sinds gisteren, volgens eigen zeggen, het eerste ziekenhuis met een operationeel rampenplan. Gisteren werden er namelijk in de kapel van het ziekenhuis 45 certificaten uitgereikt aan een nieuwe groep Bedrijfshulpverleners, oftewel BHV’ers. Tegelijkertijd werd ook het hoofd van de groep BHV’ers geïnstalleerd, dhr. Satianand Bishoen. ‘Ik vind het een eer’, aldus het kersverse hoofd BHV’er.
‘Vooral niet in paniek raken’
‘Het allerbelangrijkste dat een BHV’er moet doen in geval van een calamiteit is zorgen dat men niet in paniek raakt en natuurlijk zelf niet in paniek raken’, aldus Bishoen. Het is niet alleen voor hem een unieke gebeurtenis, maar ook voor het ziekenhuis. Verpleegkundig directeur, Ruth Mangroe, benadrukt dat. ‘Hiervoor was er geen plan, mocht er iets voorvallen. Dus we zijn blij dat het er nu wel is’, aldus Mangroe. ‘Het moet nog wel uitgetest worden. Extern is dat wel gedaan.’ De BHV’ers hebben diverse praktijkoefeningen gedaan, zoals het blussen van branden. ‘We moeten het nu wel op onze locatie gaan uitvoeren. Dat moet zo snel mogelijk gaan gebeuren.’
‘Jullie zijn geen brandweermannen’
De BHV’ers zijn getraind, geëxamineerd en vervolgens gecertificeerd volgens de normen van NIBHV, het Nederlandse Instituut voor Bedrijfshulpverlening. ‘Het is een proces waar wij al een tijd mee bezig zijn. Eerst hebben wij samen met een consultant gekeken naar wat er ontbrak, wat we dus nodig hadden en aan de hand daarvan zijn we verder gaan kijken en uiteindelijk zijn we bij het NIBHV terechtgekomen.’ Tijdens de uitreiking wordt benadrukt dat de BHV’ers, ondanks dat ze hebben geleerd hoe ze branden moeten blussen, geen brandweerlieden zijn. ‘Ze zijn de eerste opvang en proberen in geval van een calamiteit de situatie te kalmeren totdat de professionele hulpdiensten aanwezig zijn.’
Badge, pasje, hesje en twee petten
Het is voor BHV’ers van belang dat ze jaarlijks, soms tweejaarlijks, een opfriscursus volgen. ‘Dat zal bij ons ook gebeuren’, aldus Mangroe. De extra taak is een zeer belangrijke voor de medewerkers. Vanaf het moment dat zij het terrein op komen, worden zij geacht in bezit te zijn van hun pasje, badge en hesje die zijn gisteren in ontvangst hebben mogen nemen. Om een zo goed mogelijke dekking te hebben, zijn er personeelsleden van alle afdelingen opgeleid tot BHV’er. Dat betekent dat een aantal mensen twee petten op zullen hebben vanaf nu. Voor het ziekenhuis is dat niet nieuw. De verpleegkundig directeur, Ruth Mangoe, is momenteel ook waarnemend algemeen directeur van het ziekenhuis. ‘We zijn nog niet met een sollicitatieprocedure gestart, maar dat zal binnenkort gebeuren.’
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!