‘Het is bijna een speld in een hooiberg’

Lloyd Joyette, één van de weinige mannelijke verplegers die ons land rijk is, zit al meer dan twintig jaar in het vak
Lloyd Joyette, één van de weinige mannelijke verplegers die ons land rijk is, zit al meer dan twintig jaar in het vak
“Je zou bijna kunnen zeggen dat het een speld in een hooiberg is”, zegt Ruth Mangroe, verpleegkundig directeur van het Diakonessenhuis. Ze heeft het over mannen in de verpleging. “Het zijn er weinig en eigenlijk hebben we er meer nodig. Al was het alleen al voor de balans. Daarnaast hebben we ook mannelijke patiënten die het soms prettiger vinden te worden geholpen door een mannelijke verpleger.”
3 op 25
Ze stelt ons voor aan Lloyd Joyette, een mannelijke hoofdverpleger die al meer dan twintig jaar in het vak zit. “In 1988 ben ik geslaagd. Kijk, dit vak komt van binnenuit. Het is een roeping”, zegt hij. Het lijkt er dus op dat het meer vrouwen zijn die zich geroepen voelen het werk te doen. “Er zijn inderdaad altijd weinig mannen geweest. Toen ik de opleiding volgde, waren er drie mannen in een groep van in totaal 25. En nu lijkt het dat er zelfs nog minder mannen zijn”, aldus Joyette. “Er is geen officieel onderzoek naar geweest, dat moet ik wel zeggen, dus echt cijfers zijn er niet. Maar ik geloof wel dat er toch plannen zijn om wat te doen aan de aanloop.”
Beter doordringen
Volgens Joyette is het van belang dat er meer mannelijke collega’s bijkomen. “Het wordt gezien als een vrouwenberoep, maar er komt tegenwoordig meer bij kijken. We hebben ook mensen nodig met technisch inzicht, bijvoorbeeld. En daar komt bij dat het zo kan zijn dat mannelijke patiënten zichzelf soms gemakkelijker uiten bij iemand van hetzelfde geslacht. Dan kunnen we dus beter doordringen tot de kern van de klachten die iemand heeft.” Joyette denkt dat veel jongens kiezen voor een technische opleiding en daarom niet kiezen voor de verpleging.
Specialisatie
“Het is allang niet meer zo is dat het stopt bij de verpleegkunde alleen. Misschien denken de mannen dat het gelijk het einde is maar er zijn genoeg mogelijkheden om verder te groeien, men kan zich specialiseren”, aldus Joyette die zelf ook bijspringt op de afdeling Oncologie, een andere dan waar hij eigenlijk het hoofd van is. “Het is anders dan toen, maar nu moeten we bijvoorbeeld ook het één ander weten over ICT. En ook dat soort mensen zijn nodig in de verpleging.” Joyette wijst er daarnaast op dat er een verdieping moet komen wat betreft de verpleegkunde.
Verdieping
“We laten mensen halen uit de Filippijnen. Die zijn allemaal hoog geschoold. Ze hebben een bachelor- of een mastersopleiding. Onze opleiding is een middelbare opleiding. Daar moeten we ook naar kijken.” Voor verplegers is bijscholing dus van belang. “Je moet constant op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Niet allen in je eigen ziekenhuis, maar ook in het land, in de regio en op internationaal vlak. Constant ben je dus aan het leren!” Joyette hoopt door te laten zien dat verpleegkunde meer is dan alleen bedden schoonmaken, dat er wel degelijk een kant aan zit die voor mannen interessant kan zijn, dat er misschien jongeren interesse krijgen. “Maar bovenal is het een roeping. Het moet van binnen uit komen, echter zijn er genoeg mogelijkheden!”
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!