Is aloë vera nog de toekomst voor Coronie?

In de maand januari werd middels uitgebreide presentaties de ontwikkelingen van het Aloë Vera Project in Nickerie belicht. Initiatiefnemer Robert Power van “Plant Cropping & Processing NV” gaf aan dat het district Coronie met dit project een sterke en duurzame ontwikkeling tegemoet zal gaan de komende jaren. Volgens Power is Coronie het meest geschikte gebied van Suriname voor de teelt van aloë vera. Het project is overigens niet alleen gericht op aloë vera, maar ook op noni, açai (podosiri) en andere fruitsoorten. Verder is het project goedgekeurd door Petrocaribe voor een bedrag van US$ 1,8 miljoen.
Power zijn streven was om in de maand maart te starten met de voorbereidende werkzaamheden.
Volgens Power is de grondaanvraag nog niet goedgekeurd door het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. Merkwaardig is dat er in april nog steeds geen werkzaamheden in het district Coronie zijn waar te nemen. Power zegt in een reactie aan Dagblad Suriname dat de ontwikkelingen rondom dit project niet gestremd zijn en dat er meer details zullen volgen in de loop van deze maand. Moeten wij bij dit project ook eerst de kat uit de boom kijken?
Robert Power is overigens één van de oprichters van Innovative Agro Processing Industries (IAP) NV in Para. IAP heeft als doel om grootschalig cassave op te kopen, deze te verwerken tot cassavemeel en te exporteren naar onder andere Barbados. Opmerkelijk is het feit dat dit project nog steeds geen tastbaar resultaat heeft opgeleverd, de vele cursussen voor de cassavetelers ten spijt. Nu is ook nog gebleken dat de knollen te lang in de grond hebben gezeten en de totale productie zinloos is geweest. Het is te hopen dat het aloe vera-project meer perspectieven biedt aan de verbouwers. Volgens Kamla Madho, één der initiatiefnemers van IAP, zou de verwerking van de geoogste cassave in december 2013 plaatsvinden, maar een 380 KVA-aansluiting van EBS laat nog op zich wachten. De opening van dit bedrijf was op 19 december 2012. We zijn nu meer dan anderhalf jaar verder en bij dit bedrijf is er anno 2014 nauwelijks activiteit waar te nemen.

error: Kopiëren mag niet!