Gevechten op sociale media: Uiting van het verval van normen en waarden?

Gevechten op social media (1)
Gevechten op social media (2)Dat we nog niet helemaal beseffen wat het internet precies inhoudt, blijkt uit de manier waarop we ermee omgaan. Open en bloot plaatsen we allerlei details over ons leven, soms onschuldig en vermakelijk maar af en toe ook een pijnlijke uiting van het verschil in of het ontbreken van normen en waarden en ons gevoel van fatsoen.
Zo ‘gangster’ mogelijk op het internet
Zo komen er de laatste tijd steeds meer filmpjes voorbij, die voor sommigen vermakelijk zijn, maar in principe de ghetto-mentaliteit van, een deel van?, onze bevolking toont. Filmpjes van moeders die hun dochter met vuist en al in elkaar trappen, alleen omdat ze stond te praten met een jongen. Of filmpjes van scholieren, en vooral dat zijn er heel wat, die terwijl ze hun uniformen nog dragen elkaar flink bewerken met de vuisten. Het lijkt er soms op dat de mensen die worden gefilmd het zelfs stoer vinden en extra hun best gaan doen om zo ‘gangster’ mogelijk op het internet te worden gefilmd. Misschien zijn ze wel geïnspireerd door de uitspraken van sommige politici, maar op internationaal vlak zetten ze ons land flink voor schut. Dat is namelijk zo leuk en zo erg aan het internet. Nu hier uploaden, over een kwartier internationaal te bekijken!
Wat als je zeventig bent geworden?..
Daar komt bij dat we in Suriname een nieuwe invulling aan vrouwenemancipatie geven als we die beelden moeten geloven. Vrouwen die vechten als twee honden om een bot, elkaar de haren uit de kop trekken en gezichten tot moes slaan. Staan we er wel bij stil dat zulke beelden voor altijd op het internet te vinden zijn? Dat de dame die enkele jaren geleden in haar gele shirt een jonger meisje in elkaar sloeg en haar bloedende gezicht aan de wereld toonde op haar zeventigste nog geconfronteerd kan worden daarmee? Dat ze haar imago, niet van dat meisje dat in elkaar geslagen is, want men leeft met haar mee (als het goed is..), voor altijd heeft verpest? De geëmancipeerde vrouw toont zichzelf niet in mantelpak met een goed stel hersenen, maar gaat tekeer als een holbewoonster die nodig getemd moet worden.
Grenzen van goed fatsoen
Het lijkt erop dat we geen schaamte kennen. En dat gaat dan niet alleen over de mensen in actie. De mensen aan de zijlijn die staan te juichen, die zijn medeplichtig en moeten zich net zo hard schamen. Ze stonden erbij en ze keken er niet alleen naar, nee, ze filmden het en plaatsten het op het internet. Enige goede is dat mocht de politie worden ingeschakeld er genoeg getuigen zijn die alles tot in detail kunnen uitleggen. Toch is het jammer dat we met elkaar de grenzen van goed fatsoen overschrijden en er zelfs keihard om lachen. Laten we maar weer terug gaan naar het delen van hetgeen we koken en wat we lekker vinden. Of gewoon nieuws delen met elkaar dat goed is en een positief effect teweeg kan brengen, er is toch al genoeg leed in de wereld….
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!