Geen tolken beschikbaar bij Kanton vanwege achterstallige betalingen overheid

Vanaf 1 april heeft vertaal- en consultancybureau NV Atics besloten voorlopig geen diensten meer te verlenen aan de overheid, waaronder het ministerie van Justitie en Politie. In deze gaat het onder meer om het verlenen van diensten aan het Kantongerecht voor bijstand aan verdachten en getuigen, zodat die in hun eigen begrijpbare taal kunnen communiceren. ‘Het uitblijven van achterstallige betalingen is de voornaamste reden dat Atics voorlopig geen tolken beschikbaar stelt’, zegt directeur Pearl Antonius.
Het vertaalbedrijf verleent haar diensten al langer dan tien jaren aan de overheid. ‘Het bedrijf zit vanwege de diverse werkzaamheden ten behoeve van de Staat momenteel in ernstige financiële -en liquiditeitsproblemen.’ Het is niet de eerste keer dat Atics stopt met diensten verlenen aan het ministerie. In februari waren er ook geen tolken beschikbaar gesteld voor onder andere de rechtszaal. ‘De achterstallige betalingen zijn altijd al een probleem geweest bij de samenwerking tussen Atics en de overheid. ‘Nu is het erger geworden, de regering heeft achterstanden die dateren vanaf maart 2013’.
‘We verlenen onze diensten, maar niet dat wij voor de tolken moeten zorgen’, zegt Antonius. Het is het ministerie die zelf de verantwoordelijkheid daarvoor draagt. ‘Terwijl bedrijfsverplichtingen doorgaan, voldoet de regering niet aan haar financiële verplichtingen. Na de stopzetting in februari had Atics op persoonlijk verzoek van de toenmalige wnd. president van het Hof van Justitie, mr. Valstein-Montnor, de werkzaamheden hervat en had het bedrijf tevens vernomen van de waarnemend onderdirecteur Algemeen Financieel Beheer op het ministerie van Justitie en Politie dat hem door het ministerie van Financiën was medegedeeld dat er al gelden waren overgemaakt voor Atics. ‘Ik weet niet wie liegt, maar Atics heeft nog niets gezien op haar bankrekening, zoals toen was gesteld. Het bedrijf is nu niet meer in staat om de overheid te blijven voorfinancieren. De bedrijfsschulden worden alsmaar groter en dit alles is ontstaan vanwege de werkzaamheden ten behoeve van de Staat.’
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!