NVB zal met harde en voelbare acties toeslaan op het juiste moment

De overheid heeft weer achterstallige betalingen bij de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS). Voor de OBS lijkt het meer een uitzondering dan regel dat de overheid haar verplichtingen op tijd nakomt. Zo is er twee jaar geleden overeengekomen dat bij eventuele verhoging van de dieselprijs er een compensatie van 10% moet worden gegeven aan alle bushouders die diensten voor de overheid verrichten. Na de twee jaren heeft het Nationale Vervoersbedrijf (NVB) geen cent ontvangen. ‘De overheid kan na twee jaren niet zeggen dat we geen water bij de wijn hebben gedaan’, zegt Kenneth Themen, voorzitter van de OBS.
Naast de NVB zijn er ook nog bushouders die diensten verlenen aan Minov die vanaf januari deels of helemaal geen geld hebben gehad.‘Owru gwentie fu todo na kras’krasi’, zegt Themen. Het is steeds hetzelfde probleem dat zich aandient. Het gaat om zeven bushouders, maar de OBS-voorzitter ergert zich enorm aan deze houding. ‘Op zo een manier gaan er zeven bedrijven kapot. Alle stukken van de bushouders komen op hetzelfde moment aan, dus breekt mijn klomp dat enkele bushouders geen geld krijgen. Als er een probleem was, neem ik aan dat in februari de problemen zouden zijn opgelost.’
‘De reguliere betalingen lopen verder prima’, zegt Themen, ‘maar iets lijkt niet pluis als zeven bushouders niet worden betaald’. Volgens Themen moet er een grondig onderzoek plaatsvinden bij de Centrale Betaaldienst. Ook de bushouders die diensten verrichten ten aanzien van de Naschoolse Opvang zijn sinds oktober niet betaald. ‘Nu zijn sommige scholen gestopt met Naschoolse Opvang dus zal het een hele administratie zijn om te achterhalen wie heeft gereden en welke routes zijn gereden’, zegt Themen. Wat dat traject betreft is Themen wel positief gestemd dat de bushouders hun geld zullen ontvangen.
Zoals Themen verklaart, zijn er naast de bushouders die op hun geld zitten te wachten ook nog bewakingsbedrijven die vanaf oktober hun geld niet hebben ontvangen van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Themen, die woordvoeder is van de bewakingsbedrijven op diverse scholen, zegt deze steeds uit andere bronnen geld moeten halen om hun zaak draaiende te houden. ‘Er zal een moment zijn dat we zullen moeten stoppen om de scholen te bewaken, en dat moment is niet ver meer’, zegt Themen. ‘De bedrijven kunnen niet meer.’ Dit probleem is ook al onder de aandacht gebracht van de Minov-minister.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!