Online poll Edunet resulteert in Bouterse als grote overwinnaar

In totaal hebben 157.242 personen gestemd op de poll op Edunet: ‘Wilt u rechtstreekse presidentsverkiezingen in 2015 en wie is uw favoriete kandidaat?’ Daarvan is 89% voorstander van rechtstreekse presidentsverkiezingen. De huidige president, Desi Bouterse, is de grote overwinnaar. Bouterse kreeg maar liefst 54.962 hits. Dat is goed voor 35%. Op de tweede plaats eindigde Ronnie Brunswijk met 18.726 hits (11.9%). Carl Breeveld van DOE eindigde op de derde plaats met 18.505 hits (11.8%).
De poll begon op 6 maart 2013 en werd om 00.00 uur 31 maart beëindigd. Hoewel de poll geen wetenschappelijke basis heeft, weergeeft die een duidelijk beeld van wat er leeft. Opvallend was de terugval van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Hij kreeg uiteindelijk 13.756 hits (8.7%). Dat was goed voor plek no.7 in de poll. Tijdens de eerste 3 weken van de online poll was het een constante race tussen Bouterse, Santokhi en Breeveld. 17.343(11%) stemmers reageren negatief op de vraag of Surinamers rechtstreeks de presidents moeten kiezen. Op nummer 5 volgt Paul Somohardjo van PL met 16.975 hits (10.8%), gevolgd door Gregory Rusland van de NPS op nummer 6 met 14.035 (8.9%). 2.940 (1.9%) stemmers hebben wel graag rechtstreekse presidentsverkiezingen, maar hebben geen van de kandidaten als favoriet.
De directie van Edunet heeft gemeend vanwege de maatschappelijke realiteit aandacht te besteden aan dit onderwerp. De bedoeling was om na te gaan in hoeverre de actieve volgelingen van de politieke ontwikkelingen zowel binnen als buiten Suriname voorstander zijn van rechtstreekse presidentsverkiezingen.
Het aantal hits geeft aan dat de behoefte bestaat om reeds bij de eerstvolgende verkiezingen de president rechtstreeks te kiezen. Daarvoor is natuurlijk wijziging van onze Grondwet en de Kieswet nodig. Een vraagstuk dat menigeen onmaatschappelijk vindt, vooral omdat de verkiezingen al het komend jaar worden gehouden.
‘In ieder geval stemt dit aantal tot nadenken en is er werk voor politici en maatschappelijke organisaties weggelegd’, zegt Sheila Mijnals, directeur van Edunet. Het vooraf bekend zijn van de presidentskandidaat heeft zijn voor- en nadelen. Een nadeel is dat alle vuile was van de persoon letterlijk buiten zal worden opgehangen door politieke opponenten, het gezin en de rest van de familie zullen niet bespaard blijven. Dit kan de persoon, maar ook de partij uiteindelijk meer schade berokkenen.
Een voordeel daarentegen is dat het volk een bewuste keuze zal maken voor een bepaalde politieke partij of politieke combinatie. Een rechtstreekse presidentsverkiezing helpt het kiezerskorps een duidelijke keuze te maken, omdat men dan weet op wie men stemt. Volgens het huidig systeem bepaalt uiteindelijk de regeercoalitie na de verkiezingen wie als president naar voren wordt geschoven. Meestal is die keuze niet de keus van dat deel van de kiezers dat op desbetreffende partij(en) heeft gestemd.

error: Kopiëren mag niet!