Centrale Markt Lelydorp wordt na 50 jaar gerenoveerd

1Centrale Markt Lelydorp na 50 jaar gerenoveerdVoor vele standhouders komt het als geroepen en wie weleens op de markt is geweest, kan dat begrijpen. Lopen gaat er niet met gemak, dus wandelen zit er niet bij, omdat sommige delen onverhard zijn of helemaal verwaarloosd. Toch zijn er enkele standhouders die niet zo blij zijn.
‘Wie gaat dat betalen?’
‘Nee, ik ben er niet blij mee. Dat komt omdat ik veel heb geïnvesteerd in mijn kraam. Het is een vrij grote kraam en ik heb er alles in, een koelkast, een vriezer. Straks is de markt verbouwd en krijg ik binnen in de nieuwe hal een plek toegewezen die veel kleiner is. En wie gaat dan betalen voor de investeringen die ik heb gemaakt’, aldus een van de ontevreden markthouders. Echter zijn verreweg de meesten zeer blij met de komende verbouwing. Daarnaast is er geen sprake van inkomstenderving, want er komt tijdens de verbouwing een tijdelijke markt aan de overkant van de huidige en daarvoor zijn de voorbereidingen al in volle gang.
‘Het is goed tegen diefstal!’
‘Nou, ik ben er heel, heel, heel blij mee! Het wordt alleen maar beter en ik hoop ook mooier. Nu sjouw ik elke dag alles van het binnengebouw naar mijn kraam, die op het buitenterrein staat. Ze hebben namelijk een keer alles opengebroken en mijn spullen meegenomen. Straks met die nieuwe hal heb ik dat probleem niet meer’, zegt weer een andere. De standhouders zijn allemaal goed op de hoogte van wat er komen gaat en wat de plannen zijn. ‘Zestien jaar geleden was er iets gedaan aan deze markt hoor. Volgens mij waren dat Belgen maar dat is toen niet doorgegaan, daar bleef het toen bij. Dus ik ben blij dat er nu echt iets gebeurt!’
Prettig en uitnodigend
Er zal worden gezorgd voor ruime parkeergelegenheid voor de markt. Tevens zal een groot gedeelte overdekt worden. Verder zal er een nieuwe riolering komen en zal de oude worden verwijderd. Het nieuwe ontwateringsysteem zal middels buizen worden aangesloten op het bestaande systeem van de straat. Ook zullen de openbare toiletten op het terrein worden vernieuwd. De markt moet een open structuur krijgen, zodat het er binnen niet te warm wordt. De vernieuwde Centrale Markt Lelydorp moet prettig en uitnodigend zijn voor het publiek. ‘Hopelijk ook voor toeristen’, aldus de uitbaatster van een warung op de markt. ‘Als het er mooi uitziet, willen ze komen kijken en ook meer kopen. Ik denk dat er ook meer van het gewone publiek erop af zal komen.’ In mei 2014 zal begonnen worden met de herbouw en renovatie van de markt en deze zal enkele maanden in beslag nemen.
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!