Discussiegroep vormt een nieuw tv-programma

Discussiegroep vormt een nieuw tvWie wel eens naar tv kijkt wat in het buitenland geproduceerd wordt, zal misschien bekend zijn met het BBC programma Hardtalk. Een vlaggenschip programma van het Britse televisiestation, waarbij 1 op 1 een diepte interview van een half uur wordt afgenomen bij (inter-)nationaal bekende personen. Het programma wordt door het televisiestation zo belangrijk gevonden dat het ook op BBC World te zien is. Het programma staat bekend om de soms controversiële standpunten, denkstijl en vraagstellingen, waarmee het programma een breed publiek heeft getrokken.
Zo zal niet het nieuwe programma Hardtalk zijn, dat door de studenten van de Academie voor Hogere Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO) wordt geproduceerd. Afgelopen woensdag was de launch van het programma door het team van studenten, waarbij het werd gepresenteerd als een debatprogramma. In de uitvoering bleek echter dat de argumenten die gegeven werden alleen een emotionele lading hadden, zonder echt inhoudelijk op de stelling in te gaan. De argumenten hadden een hoog middelbare scholierenniveau, waarbij het jammer was dat de debaters niet van te voren een simpele ‘google search’ hadden gedaan. Hierdoor kon men ook niet echt spreken van een debat, maar meer van een discussiegroepje.
De stelling hierbij was of het legaliseren van marihuana in Suriname moet kunnen en hoewel dat een gewaagde stelling is, bleven de argumenten op zo een niveau steken, dat men niet veel meer wijzer werd dan wie in het discussiegroepje wel eens marihuana gerookt had.
Midden in de launch werd Kolonel geïntroduceerd, die aan het eind een paar nummers mocht zingen, maar waarvan de relevantie voor het tv-programma onduidelijk bleef.
De pretentie van de studenten in het productieteam is om ook ouderen te betrekken bij het tv-programma en hiermee een breder maatschappelijk karakter te krijgen. Tijdens de launch kwam dit echter niet naar voren, omdat de discussiegroep uit jongeren bestond, waarvan de helft uit het productieteam kwamen.
“Vanuit Caricom gaat de discussiegroep ondersteuning krijgen om te leren hoe men moet debatteren en worden de juiste technieken bijgebracht. Daarbij is het de bedoeling dat de debaters ook in het Engels gaan debatteren”, laat projectcoördinator Melanie Martowidjojo weten.
Na de launch was de media in de gelegenheid gesteld om interviews af te nemen, maar helaas bleken de studenten alleen geïnteresseerd te zijn in elkaar interviewen. Misschien moesten ze nog een opdracht inleveren voor AHKCO, maar als dit het niveau is wat internationaal binnen Caricom opgeleid wordt om te gaan debatteren, zal Suriname snel voorbij gestreefd worden door de buurlanden.
En zo resteert er nog één vraag. Wat zou BBC vinden van deze inbreuk van copyrightrechten?

error: Kopiëren mag niet!